Gazdaság

Farsangra böjt

INFLÁCIÓELLENES INTÉZKEDÉSEKET ÍGÉR A PÉNZÜGYMINISZTER. Medgyessy Péter egy múlt heti budapesti konferencián arról beszélt, hogy az ország makrogazdasági helyzetében az idén és a következő gazdasági évben sem várható látványos előrelépés, sőt a gazdasági növekedés beindulásával párhuzamosan romolhat a külkereskedelmi mérleg. Az infláció azonban EU-tagságunkat is veszélyeztetheti, ezért a pénzügyi kormányzat közelebbről nem részletezett “hathatós intézkedéseket” tervez a pénzromlás megfékezésére.

HAVI 15 EZER FORINTRA becsüli a tavalyi, egy főre vetített létminimumot a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH erősen eltúlzottnak tartja azokat a becsléseket, melyek szerint a lakosság 40-60 százaléka a létminimum alatt él – az efféle arányok említését inkább a létminimum pontatlan definíciójának tulajdonítják. Katona Tamás, a KSH elnöke szerint összességében nem nőtt a létminimum alá kerültek aránya; továbbra is a lakosság mintegy 25 százaléka él e szint alatt.

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS HIÁNYA 3,3 százalék lett az 1996-ra eredetileg tervezett 4 százalék helyett – jelentette ki László Csaba, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Azt sem hagyta említés nélkül, hogy az infláció mérséklődésével együtt esett az állampapírok kamatszintje is, miközben az államháztartás finanszírozása stabil maradt.

ELÉGEDETT A JÁRULÉKBEHAJTÁS MÉRTÉKÉVEL az egészségbiztosító – tavaly 42,8 milliárd forinttal csökkent a tb kinnlevősége, ennek egy részéhez árveréseken jutottak hozzá. A 257,7 milliárdos adósság fele a felszámolás alatt álló szervezetek tartozása. Az OEP behajtási szakemberei számára megengedett eszköz az azonnali inkasszó, valamint az adósok ingó és ingatlan vagyonának lefoglalása.

1996-BAN 19,8 SZÁZALÉKKAL NŐTT A BRUTTÓ ÁTLAGKERESET a versenyszférában, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében. 1996 decemberében ez 62 530 forintot jelentett. Az egész évet s a versenyszféra teljes foglalkoztatotti körét vizsgálva a havi bruttó átlagkereset átlagosan 49 760 forint volt, ami 23,7 százalékos növekedés a megelőző évihez viszonyítva. A nettó átlagkereset 31 540 forintot tett ki, ami 19,1 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A 23,6 százalékos inflációt is figyelembe véve a múlt évben 3,6 százalékkal csökkentek a reálkeresetek a versenyszférában.

A TB-VÁLASZTÁSOK ELHAGYÁSÁT TERVEZI A KORMÁNYZAT. Ehelyett – a népjóléti tárca egy, a napisajtóban ismertetett tervezete szerint – az Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói szervezetei delegálnának új képviselőket a társadalombiztosítás testületeibe. A tervezet csökkentené az önkormányzati közgyűlés létszámát, megszüntetné annak elnökségét, s jelentősen korlátozná a testület jog- és hatáskörét.

NÉMETORSZÁGBAN MINDEN EDDIGI NEGATÍV REKORDOT MEGDÖNTÖTT a januári munkanélküliségi mutató. A hivatalos statisztikák szerint a szövetségi köztársaságban 4,66 millióan vannak állás nélkül: ez a szám 510 ezerrel haladja meg a tavaly decemberi értéket. A munkanélküliségi ráta immár túllépte a 12 százalékos határt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik