Gazdaság

Majális egész hónapban

NINCS MEGÁLLAPODÁS A NYUGDÍJREFORM TÁRGYALÁSI ÜTEMÉRŐL – a kormánykoalíció továbbra is szeretné még a nyáron elfogadtatni a törvénycsomagot, az ellenzék viszont tiltakozik az erőltetett ütemű tárgyalás ellen. A kormány azért ragaszkodik a gyorsasághoz, mivel csak így tartja lehetségesnek a reform 1998 január 1-jei bevezetését, az ellenzék viszont kevesli a felajánlott harmincórás tárgyalási időkeretet. Az országgyűlés elnöke ezek után további egyeztetéseket kezdeményezett az ellenzék és a koalíció között.

VITATJA A KSH ADATAIT AZ MSZOSZ: a legnagyobb szakszervezeti konföderáció egyik szakértője szerint a most zajló vállalati bértárgyalások nem igazolják a reálkeresetek KSH által jelzett 7 százalékos növekedését az év első három hónapjában. A szakszervezeti szakértő szerint az éves bérnövekedés üteme jelentősen meghaladja az Érdekegyeztető Tanácsban kikötött 17,5 százalékos mértéket, ugyanakkor MSZOSZ-tagszervezetek jelzése szerint számos ágazatban nincs haladás a középszintű bértárgyalásokon, s a már kialkudott éves bérnövekmények is alatta maradnak a KSH által jelzett szintnek.

202 MILLIÁRD FORINTOT FORDÍTOTTAK BERUHÁZÁSRA a tíz fő feletti vállalkozások és a költségvetési intézmények az idei első negyedévben. Ez közel 4 százalékos volumennövekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva – jelenti a KSH. A statisztikai hivatal értékelése szerint a beruházások ciklikussága miatt általában az első negyedév teljesítménye a legalacsonyabb, azonban a jelenlegi volumennövekedés azt mutatja, hogy a múlt év végén tapasztalt beruházási láz az év elején is folytatódott (lásd a grafikont).

HANYAGUL FORGALMAZTÁK A KÁRPÓTLÁSI JEGYEKET – állítja a Fővárosi Főügyészség, amely nyomozást rendelt el az ügyben. A kárpótlási jegyek forgalmazását a múlt év közepéig a Budapest Bank százszázalékos tulajdonában lévő Budapesti Értékpapír és Befektetési Rt. (BÉB Rt.) végezete, amely pályázaton nyerte el a megbízást a kárpótlási jegyek összegyűjtésére és megsemmisítésére. Az ügyészség álláspontja szerint a jegyek forgalmazása, őrzése és megsemmisítése során olyan szabályszegések, mulasztások és kötelességszegések merültek fel – például a BÉB Rt. mintegy 10 milliárd forint értékű kárpótlási jeggyel nem tud elszámolni -, amelyeknél szándékosságot vagy gondatlanságot lehet felfedezni, s mindez okot szolgáltathat a hűtlen vagy a hanyag kezelés megállapítására.

75 MILLIÁRD FORINT BEVÉTEL AZ ÁPV RT.-NÉL: ez az első öt hónap mérlege, s ezzel az állami vagyonkezelő szervezet teljesítette féléves időarányos árbevételi tervét. A bevétel összegéhez jelentős részben járult hozzá az ÁPV Rt. portfóliójában lévő Mol-részvények nemzetközi és hazai kibocsátása. Az ÁPV Rt. vezérigazgatója szerint van remény arra is, hogy teljesüljön a 180 milliárd forintot tartalmazó éves bevételi terv.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik