Gazdaság

CSEH GAZDASÁG – Hiányrekord

Március végére rekordnagyságúra duzzadt a folyó fizetési mérleg hiánya Csehországban. Ugyanakkor az első negyedévben a vártnál jobban gyarapodott a GDP, májusban pedig jelentősen javult a külkereskedelmi mérleg is.

Csehországban a folyó fizetési mérleg hiánya március végén a GDP 9,1 százalékát tette ki, ami rekordnagyságúnak számít. (Az elmúlt év végén a mutató 8,6, egy évvel korábban 2,9, 1994-ben pedig csupán 0,13 százalékon állt még.) A Cseh Nemzeti Bank elnöke, Josef Tosovsky úgy fogalmazott: a világban maximálisan a 4-5 százalékos hiány az elfogadható; a 8-9 százalékos mérték már elriasztja a külföldi beruházókat.

A statisztikai hivatal legújabb adatai szerint a külkereskedelem májusi mutatói “nagyon kedvezőek”. Ivan Sujan, a hivatal elnöke a folyó fizetési mérleg év végi hiányát a GDP 7 százalékára tette.

A kereskedelmi mérleggel egy időben publikált adatok szerint a GDP az első negyedévben 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest. (A tavalyi utolsó negyedévben még 4,7 százalékos növekedés mutatkozott.) A január-március közötti időszakra vonatkozó növekedési adat meghaladta a várakozásokat – a legtöbb elemző legfeljebb 1 százalékos emelkedéssel számolt. A bővüléshez leginkább a kereskedelem, a pénzügyi és a biztosítási szféra járult hozzá. Az építőiparban, a nyersanyagtermelésben és -feldolgozásban, valamint az energiaiparban csökkent a hozzáadott érték. A feldolgozóiparban szintén alacsonyabbak voltak a bevételek, de ezt a kisebb előállítási költségekkel sikerült kompenzálni. Az első negyedévben a kivitel 1 százalékkal, a behozatal 6,7 százalékkal nőtt.

A cseh korona – a statisztikai hivatal adatainak ismertetése után – némileg erősödött. Pénzpiaci szakértők azonban a vártnál jobb eredmény miatt nem számolnak a korona drámai felértékelődésével. A dollár árfolyama – a GDP alakulására vonatkozó adat nyilvánosságra hozatala előtti 32,301-ről – 32,113 koronára mérséklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik