Gazdaság

TISZAMENTI VEGYIMŰVEK RT. – Lekötve

Rövidesen befejeződhet a Tiszamenti Vegyiművek (TVM) Rt. magánosítása. Nemrégiben ugyanis az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága áldását adta arra az ügyletre, amelynek során a cég MRP-szervezete és a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. alkotta konzorcium tulajdonába kerülhet a szolnoki székhelyű cég 85 százalékos, névértéken 1,32 milliárd forintnyi pakettje.

Ha birtokunkba kerül a TVM, akkor bővítjük kapacitásait és új piacokon is megpróbáljuk eladni termékeit – fejtette ki Bige László, a Bige Holding ügyvezetője. Az elgondolás sikerét garantálhatja, hogy a holding – mint vegyiáru-kereskedelmi cég – jól ismeri a nyugati és a kelet-európai piacokat. A cég egyébként 45 millió forintos jegyzett tőkével 1991-ben alakult, s éves forgalma ma már eléri a 2,5 milliárd forintot.

Az egyebek mellett műtrágyát gyártó TVM gazdálkodásáról az ÁPV Rt. már nem akart, a leendő új tulajdonos pedig még nem kívánt tájékoztatást adni. Információink szerint a társaság tavaly 4,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 231 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

A tulajdonosváltás során a részvények 15 százalékát – kedvezményes kondíciókkal – a dolgozók vehetik meg. A vételár a névérték 80 százaléka, s a vevők a pályázati kiírásnak megfelelően 40 százalékot kárpótlási jegyben fizethetnek. Az adásvételi szerződés aláírására 30 nap áll rendelkezésre. Az új tulajdonosoknak 1999. december 31-ig 600 ezer tonna veszélyes hulladék teljes rehabilitációját kell elvégezniük; ennek várható költsége 280-310 millió forint. A munka elvégzésére a konzorcium bankgaranciát tett le az asztalra.

A konzorciumban az MRP-szervezet 25 százalékban képviselteti magát. Így a Bige Holding közvetlen tulajdona a TVM-ben 63,75 százalékos lesz, ha a tranzakció lezárul és a részvényeket átforgatják az új tulajdonosok nevére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik