Gazdaság

VÁLLALATI KILÁTÁSOK – Éllovas a papíripar

Kedvezőek a tőzsdéken jegyzett európai vállalatok ez évi nyereségkilátásai. Az Associés en Finance számításai szerint a részvényenkénti nyereség több mint 20 százalékkal lesz magasabb az elmúlt évinél.

Németország és Olaszország holtversenyben vezeti azt a rangsort, amelyet a P/E mutató (tőzsdei árfolyam/nyereség) alapján állított fel az Associés en Finance. A szervezet havi rendszerességgel a legfontosabb pénzügyi elemzők adatait összegzi publikációiban. A májusi statisztikák alapján készített előrejelzés szerint az említett két ország vállalatainak P/E-átlaga 1997-ben 18,3 lesz. Portugália és Svájc vállalatai szorosan az előbbiek nyomában vannak; az élmezőnyhöz tartozik Svédország és Hollandia is, míg a hetedik Franciaország, 15,5-es átlaggal.

Az elmúlt évihez viszonyított részvényenkénti nyereségjavulás alapján felállított sort a franciák vezetik. Náluk az 1996-osnál 38 százalékkal jobbak az idei kilátások. Lendületben vannak a finn, a portugál és a görög vállalatok is, bár ez utóbbiak az abszolút P/E-mutató tekintetében inkább a sereghajtók között vannak.

Az elemzők úgy vélekednek, hogy idén a papíripar, az autógyártás és a tartós fogyasztási javakat előállító iparágak lesznek a húzóágazatok, míg a kollektív szolgáltatások, az ingatlanágazat tőzsdei esélyei kedvezőtlenebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik