Gazdaság

Kicsik és közepesek

Az idei Phare-keretből az előzetes tervek szerint 9 millió ecu-t használnának fel kis- és középvállalkozások támogatására. Az EU-ból jött jelzések nyomán azonban a hazai illetékesek azt a feladatot kapták, hogy ezt az összeget regionális területfejlesztési programokra csoportosítsák át. Lunk Tamás, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területi Phare-irodájának vezetője a Figyelőnek elmondta: valóban indul fejlesztési program Északkelet-, Délkelet- és Délnyugat-Magyarország támogatására, melynek elkezdéséhez Phare-támogatást is kilátásba helyeztek. A KTM területfejlesztésre 1992-ben 10 millió, 1995-ben 5 millió, 1996-ban pedig ismét 10 millió ecu támogatást kapott a programból; jelenleg az 1995-ös keret lehívása van napirenden. A három régió támogatására az irodavezető véleménye szerint középtávon 40 millió ecu jöhet szóba, melyben a hazai társfinanszírozási források részaránya 25 százalék körülire tehető. Más hírek szerint aligha valószínű, hogy 10 millió ecu-nél nagyobb összeget osztanának szét. A források elosztásáról a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) és a KTM között kialakult vitát kommentálva, Lunk Tamás kifejtette: csupán arról van szó, hogy a vállalkozók az MVA-n, avagy a területfejlesztési tanácsokon jutnak hozzá a Phare-támogatásokhoz.

Az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) vonzáskörébe tartozó MVA nem ért egyet azzal az EU-törekvéssel, hogy a vállalkozásfejlesztés átkerülne a területfejlesztés, és ezzel egy másik minisztérium hatáskörébe. T. Asztalos Ildikó, az IKIM államtitkára a Figyelőnek elmondta: a kormány elkötelezte magát a kis- és középvállalkozások kiemelt fejlesztése, oktatása, hitelhez jutási feltételeinek javítása mellett. Ennek egyik letéteményese a hét éve működő MVA, amely 1991., azaz a Phare-segélyprogram beindulása óta minden évben uniós támogatáshoz jut, és tevékenysége eköré szerveződik. A Phare előírásai szerint a konstrukció 50 százalékos hazai forrás mellett működhet, amit az eddigi évek alatt az IKIM biztosított. Az alapítvány jövőre közel 4 milliárd forintra számít a minisztériumtól és a Phare-tól együttvéve. A tárcánál remélik, hogy a Phare vállalkozásfejlesztési támogatása nem kerül át a KTM fennhatósága alá.

T. Asztalos Ildikó szerint a vállalkozásfejlesztésnek még mindig szüksége van a Phare-pénzekre (eddig az EU 67,5 millió ecu támogatást szavazott meg erre a célra), mert a hazai kisvállalkozások szerkezete még nem egészen “fedi le” az európait. Jelentős lemaradás tapasztalható a versenyképesség, a minőség, a tőkeerő terén, és nálunk még mindig gyakran összekeveredhet magánszemély és gazdálkodó – véli az államtitkár.

Az MVA is számol azzal a lehetőséggel, hogy a támogatások csökkenésével fokozatosan önfinanszírozóvá kell válnia: elsősorban a kisvállalkozások fejlődésében érdekelt szponzorok megnyerésével szeretnék kiváltani a fokozatosan csökkenő Phare-pénzeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik