Gazdaság

GRABOPLAST RT. – Háromszoros eredmény

Az elmúlt évekhez hasonlóan 1996. is a dinamikus árbevétel- és eredménynövekedés jegyében telt a Graboplast Holdingnál. A magyar mérleg szerinti, csoportszintű, konszolidált adózás utáni eredmény – az 1995-ös szintet csaknem háromszor, a tervet másfélszeresen túlteljesítve – meghaladta az 1,4 milliárd forintot. A csoport árbevétele mintegy 4 milliárddal felülmúlva az 1995-ös adatot, ám elmaradva a tervtől, 15 milliárd forint felett alakult.

Bár az árbevétel és eredménybővülés egy része a csoport új akvizícióinak köszönhető, az immáron öt társaságot tömörítő Grabo-csoport számaiban 1996-ban jelent meg igazán az egy évvel korábban megvásárolt Sotex, és a múlt évi szerzemény, a Keszta-Dunawall működése. A csoport “motorja” ugyanakkor 1996-ban maga a Grabo Kft. volt: az alacsony alapanyagárak, a cég számára álomszerűen jól alakuló dollár/márka arány következtében 1,1 milliárd forint feletti adózás előtti eredményt ért el a társaság.

A csoport növekedése – hála az általános tőzsdei hangulatnak – az elmúlt évben már a parketten is éreztette hatását. A társaság nyár eleji tőkeemelésére még 3150 forinton került sor – ez akkor 2,7 milliárd forintnyi friss tőkét hozott a csoport számára – az év végére a papír ára – részint a tőzsdei hangulat, részint a kiválónak ígérkező éves eredmények hatására – már 5500 és 5600 forint között mozgott. Az idei év azóta persze minden eddigi árhatárt megdöntő árfolyamokat hozott a Budapesti Értéktőzsde vezető papírjainál – így a Graboplastnál is.

A tőkeemelésnek és persze saját nyereségességének köszönhetően meglehetősen jól feltőkésített Grabo – az év végi mérleg 5,4 milliárdos értékpapír-állományt mutat – változatlanul további akvizíciókat tervez. A lengyelországi Lentex padlógyártó társaságért egyelőre sikertelenül ringbe szálló Graboplast további padló- és parkettagyártó cégeket keres – ezek szükségesek a Graboplast “teljes lakásbelső” koncepciójához -, azonban a cégcsoporton belül már jelentkező tapétakapacitás-szűke miatt elképzelhető újabb tapétagyártó megvásárlása is.

A tervezett akvizícióktól függetlenül is további intenzív növekedést prognosztizál 1997-re a Grabo-menedzsment: a csoport terveiben 22,5 milliárdos árbevétel és 2,1 milliárdos adó előtti nyereség szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik