Belföld

Vihar jön vasárnap éjszaka

Vasárnap estig a Kárpát-medencét észak, északkelet felől egy hullámzó frontrendszer éri el, amelynek hatására vasárnap felhős, szeles időre van kilátás. Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharosra fordulhat az idő, és a széllökések elérhetik a 90-110 kilométer/órát.

Eleinte kevés lesz a felhő, majd az esti óráktól észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és északon, északkeleten helyenként, vasárnap többfelé valószínű eső, záporeső, északkeleten főként a hegyekben hózápor is kialakulhat. Az északi országrészben időnként erős nyugati, délnyugati szél az éjszakai órákban északnyugatira fordul és sokfelé viharossá fokozódik. Vasárnap a legerősebb széllökések az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben elérhetik a 90-110 kilométer/órát.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de délen, délkeleten ennél kissé hidegebb, északnyugaton néhol pár fokkal melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 5 és 10 fok között, délnyugaton helyenként 10 fok felett valószínű.

Délnyugat- és Közép-Európa időjárását anticiklon határozza meg, ezért ezeken a területeken általában sok a napsütés, csapadékról nem érkezik jelentés. A Kárpát-medence térségében, illetve a Balkán-félsziget északi részén helyenként csak a déli órákra oszlik fel az éjszaka képződött köd.

Ezzel szemben kontinensünk északi felén egy több középpontú ciklonrendszer okoz változékony, többnyire felhős, gyakran csapadékos, többfelé szeles időt. Nyugaton, északnyugaton általában eső, záporeső esik, míg északon, északkeleten havazás jellemző, és itt helyenként hófúvás is előfordul.

A Földközi-tenger keleti medencéjében pedig egy sekély ciklon hatására szórványosan alakul ki eső, záporeső, néhol zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk legnagyobb részén 2 és 11, délen általában 10 és 18 fok között alakul. Igazi téli idő csupán északon, északkeleten van, ahol a délutáni órákban is csak -3, -15 fokot mérnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik