Gazdaság

Heti portfólió – Új reményekkel

Heti portfólió – Új reményekkel 1Mérsékelten ugyan, de optimista a magyar tőzsdei kilátásokat illetően Ferencz Zsolt, az MKB Értékpapír Rt. határidős ügyletekre szakosodott munkatársa.#<# Szerinte az ország felminősítése, a stabil gazdaságpolitika és az európai régió újraértékelődése mind olyan tényezők, amelyek a Budapesti Értéktőzsdére kedvező hatással lesznek. A szakember ugyanakkor az európai közös valutához történő közeledés elkerülhetetlen következményének tartja a forint intervenciós sávjának plusz-mínusz 15 százalékra történő kiszélesítését, valamint a forint euróhoz rögzítését, s azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy ez már az év vége felé megtörténik. A pénzügyi környezet ilyen irányú változásaiból az értékpapírpiacon is lehet profitálni - jelzi az üzletkötő -, például egy határidős, 9 hónapos euró/forint eladással, amely éppen ezért az ajánlott portfólióban is szerepel. A 3 hónapos diszkontkincstárjegy kiválasztásánál elsősorban likviditási szempontok döntöttek. Heti portfólió – Új reményekkel 2A részvénykosárba ezen a héten sem került meglepő elem, a főszerep ezúttal is a blue chipeké. Az OTP részvényei mellett Ferencz Zsolt szerint leginkább az szól, hogy jelenlegi árszintjük mellett alulértékeltek, holott a bank a közép-európai régióban a ROE és a ROA mutatója, továbbá profitja alapján is a legjobbak közé tartozik.

A szakértő a Matáv-részvények jövőjében is erősen bízik, a technológiai szektor újjáéledésével ugyanis ismét az érdeklődés középpontjába kerülhet a papír. A várható létszámkiépítés és a macedón távközlési vállalatban szerzett komoly részesedés újra dinamizmust adhat az eredménynövekedésnek.

A Richter kiemelésében az játszotta a főszerepet, hogy a társaság erőteljesen profitálhat a generikus gyógyszerpiac további bővüléséből. A hazai fejlemények is ígéretesnek tűnnek: megszületett a középtávú gyógyszerár-megállapodás, ami kiszámíthatóságot biztosít a piaci szereplőknek.

Az érzékenyebb papírnak minősülő a Graphisoft, is figyelemre méltó lehet befektetői szemmel, hiszen a részvény a közelmúltban kiadott profit warning óta igen nyomott árszinten forog, dacára a társaság jó eredményeinek. A Nasdaq magára találása ismét vonzóvá teheti az egyetlen magyar IT papírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik