Gazdaság

Borkóstoló – Villányi Cabernet Sauvignon 1998, Malatinszky Kúria

Elegánsnak kell lenni, túlzásoktól mentesnek, nem divatosnak – mondja Malatinszky Csaba. Semmi sem durva, de nem is túl kevés. Mit jelent ez egy vörösbor esetében?#<# Például azt, hogy a bor sem nem alkoholhangsúlyos, sem nem tanninhangsúlyos (a tannin ama cserzőanyag, amely a szájban a fanyar, összehúzó érzetet okozza), de már fiatalon jó egyensúlyt mutat. Ez a vörösöknél azért kiemelendő, mert hosszú életű borokról van szó. Míg egy divatos könnyű újbor maximum húsvétig élvezhető, egy jó Cabernet sauvignon tíz év után ér a csúcsra. Borkóstoló – Villányi Cabernet Sauvignon 1998, Malatinszky Kúria 1A Villányban 21 hektáron gazdálkodó, évi 100 ezer palackot előállító Malatinszky – ki hajdani bölcsész létére a tízesztendős borrendszerváltás úttörőjeként az első sommelier (pohárnok, borpincér), az első primőr bor komponálója, az első privát borszaküzlet tulajdonosa és az első modern borászat létrehozója volt -, maga válogatja a zempléni hegyi tölgyek fáit hordóihoz, hogy ama vaníliás felhang, amit a jó fa kölcsönöz a bornak, ne legyen se túl sok, se túl kevés. A túl sok füstös mellékíz parvenü. A magasztalt chilei és ausztrál borokkal is az a baj, hogy “hamburgerborok”: tiszta, korrekt, identitás nélküli, színvonalas tömegcikkek. Pedig a szép bor egyéniség.

Valami roppant elegáns, súlyos és férfias bor ez a ’98-as Villányi Cabernet Sauvignon. Színe rubinpiros, nehéz, sokrétű illata a meggyet és a feketeribizlit idézi, harmonikus és tiszta íze, a nem kesernyés tannin, a testes vörös borokra jellemző 13 térfogat-százaléknyi alkohol és a lágy, 5,8 gramm/literes savak a meggy bíborában olvadnak kerekké, hátterében ott gordonkázik hosszan a tölgyfahordó plasztikus, szép barnája.

A gyümölcsösség a bor szűretlenségének köszönhető. A tükrös, makulátlan tisztaság és a bor állapotának stabilizálása végett szegény szőlőlevet fúrják-faragják: derítik-szűrik-fűtik-hűtik, pedig ezzel sok szépséget és fontos információt csiszolnak le róla. Ha a borkészítési folyamatok aggályos sterilitását fenntartva képes vagyok stabil, ám szűretlen bort produkálni, gazdagabb kreációhoz jutok. Malatinszky imígyen komponálta a ’98-as Villányi Cabernet Sauvignont, harmonikus és feltűnően szép bort produkálva, mely a 2001-es Borkalauz magazin tesztelőinek elragadtatását is kiváltva a 100 pontos skálán 95 pontot ért el, a borbédekker majd’ évtizedes fennállása óta a legtöbbet.

Visszafogott és ízléses a címke, nem parvenü az egész ügy. Az ár is arisztokratikus: 7920 és 8600 forint közötti. Szarvashoz, erdei gombás raguhoz, nem túl fűszerezett vadakhoz ajánlott: elegáns ételekhez és életekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik