Gazdaság

Ügyfélprofilok

Fiatal, 25 éves, házas pályakezdő, különösebb megtakarítás és lakás nélkül, családot tervezve. Életkörülményeit rendezné, s készülne a hamarosan vállalandó gyermekekre. Jövedelme havi 5 ezer forintos díjat enged.

ÁB-Aegon

InvestPlus nevű unit-linked termékét ajánlja 20 éves tartammal, amely banki átutalással havi 5083 forintot fizetve félmillió forintos kifizetést ígér baleseti halál esetére, lejárat esetén pedig – a biztosító úgynevezett “D” kombinációjában fialtatva a befizetéseket, azaz 70 százalékát államkötvényben, a fennmaradó részt pedig magyar részvényben tartva – 2,6 millió forint a ma becsült várható kifizetés.

Generali-Providencia

Ez a befizetés a majdan megszületendő gyerek anyagi biztonságához elég, lakásra sehogy sem. A 20 éves tartamú Támasz kezdeti biztosítási összege 1,2 millió forint. Kizárólag a lejárati kedvezményezettnek, tehát a gyereknek és csak a lejárati időpontban fizet. A szerződés akkor is tovább működik, ha a szülő meghal, a díjfizetési kötelezettséget a biztosító átvállalja. Ehhez javasol haláleseti és baleseti rokkantság esetére szóló kiegészítő biztosítást.

OTP-Garancia

Húszéves tartamú, lépcsőzetes kifizetésű vegyes életbiztosítását, a Stádiumot javasolja, amely – ha a biztosított mindvégig életben van – három, előre elhatározott alkalommal fizet. Az utolsó évben a kezdeti biztosítási összeg felének indexálással növelt összegét és a hozamoknak az ügyfelet megillető részét. Havi 4800 forint díj ellenében mintegy 1 millió forintos biztosítási összegre köthető a termék.

AXA Biztosító

Minthogy a biztosítási díj igen csekély komolyabb tőke felhalmozására vagy jelzáloghitel-biztosítás finanszírozására, így a család anyagi biztonságát szolgálhatja. Havi 3768 forint befizetésével olyan kockázati biztosítást ajánl, ami halál esetén 5 millió, baleseti halál alkalmával tovább 2 millió, baleseti rokkantság esetén pedig 10 millió forintot fizet a rokkantság függvényében.

CGNU Mébit

Egyik variációban term fix típusú biztosítást javasol, 20 éves tartammal és a kockázati rész változtatásának lehetőségével. A lejárat után 3 évig még bent hagyhatja az összeget, amire hozamot kap. A másik verzióban viselkedésében vegyes biztosítás jellegű Armada unit-linked terméket ajánl, standard szorzóval kalkulálva, 40 százalékban állampapírral. A baleseti kiegészítőket csak akkor srófolná 1 millió forint fölé, ha ezt hitel kívánná meg.

ING Nationale-Nederlanden

Talizmán vegyes biztosítást javasol havi 4993 forintos díjjal 16 évre, figyelembe véve a születendő gyermek iskoláztatását. Ez lejáratkor és halál esetén egyaránt 850 ezer forintot, baleseti halálnál pedig 2,2 milliót fizet. Baleseti halál, rokkantság-kiegészítőt és díjmentesítést ajánl rokkantság esetére.

Egyedülálló, a karrierjét építő 35 éves nő, felsőfokú végzettséggel. Lakása van, gyermeke nincs, 3 millió forintos megtakarítással és önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezik. Stabil jövedelméből havi 10 ezer forint díjra futja.

ÁB-Aegon

Ennek az ügyfélnek is unit-linked termékét ajánlja, csak éppen nagyobb befizetéssel és más portfólióval. Az “E” kombináció negyed-negyed részben magyar, illetve külföldi államkötvényt, valamint ugyanígy részvényeket tartalmaz.

Generali-Providencia

25 évre szóló Aranyszárny unit-linked életbiztosítást javasol, amely a rendszeres megtakarításon felül rendszertelen befizetést is enged. A lejárat időpontjától akár évente hosszabbítható. “Díjátvállalás” biztosítással egészítené ki, amely a biztosított keresőképtelensége esetén annak időtartamára, munkaképesség-csökkenése esetén pedig véglegesen mentesíti az ügyfelet a szerződés díjainak fizetése alól.

OTP-Garancia

Egész életre szóló, befektetéssel kombinált Planéta élet- és nyugdíjbiztosítást javasol, folyamatos díjfizetéssel, amit rendkívüli befizetésekkel egészíthet ki. Nem kell előre eldöntenie a lejárat dátumát, s társaság 25 évet javasol. Ilyen tartam esetén célszerű a megtakarítási díjat nagyobb kockázatú alapokba – tőkefedezetibe, vagy nemzetközi részvényalapba – fektetni. A biztosító becslése szerint a befektetés értéke lejáratkor eléri a 13 millió forintot.

AXA Biztosító

MultiInvest folyamatos díjú unit-linked terméket ajánl 15 éves futamidővel és baleseti rokkantság-kiegészítővel. Halál esetén a biztosítás aktuális befektetési értékét, de legalább a befizetett díjak 110 százalékát, minimum 150 ezer forintot fizet. Ez elsősorban megtakarítás, itt a haláleseti védelem a befizetett díjakra vonatkozó pénz-visszafizetési garanciát jelent. Kedvező visszavásárlás és a tartamhosszabbítás lehetősége következtében kiterjeszthető a később születendő gyermek körüli “teendőkre”.

CGNU Mébit

Pénzügyi tervezést készítene a tényleges megtakarítás értékének felmérésére, illetve annak a nyugdíjas korra várható tőke- és járadékértékének kiszámolására. Mivel elképzelhető, hogy az ügyfél a nyugdíjkorhatár előtt vonulna vissza, ezt egy Florida Armada unit-linked szerződéssel támogatná, melynek biztosítási összege megegyezik a meglévő vagyon örökösödési illetékének összegével. 20 százalék állampapírt és részvényalapokat javasol.

ING Nationale-Nederlanden

Nyugdíjas korig, 27 éves tartamra Univerzált javasol, amelybe a 3 millió forintos megtakarítás eseti befizetését is ajánlja. Tartamon belüli halál esetén 120 ezer forint, vagy a befektetési egységek aktuális értéke közül a magasabbat fizeti, lejáratkor az utóbbit. Rokkantsági díjmentesítés és havi 50 ezer forintos induló járadékú rokkantsági járadék a javaslat.

Két keresőből álló családban élő, gyermektelen, befutott, 45 éves férfi, jó jövedelemmel, lakással és egyéb megtakarításokkal, aki minimum havi 15 ezret szán életbiztosításra.

ÁB-Aegon

Mérföldkő elnevezésű unit-linked terméket javasol 20 évre. Ezt 10 százalékban külföldi, egyötödrészt magyar állampapírral, 30 százalékban külföldi és 40 százalékban magyar részvénnyel töltik fel, halál, illetve baleseti rokkantság esetén egymilliót, rettegett betegség alkalmával félmillió forintot fizet, a becsült lejárati összeg 6,2 millió forint.

Generali-Providencia

A váratlan helyzetekre való anyagi felkészülés jegyében teljes életre szóló Aranyszárny-Exkluzív unit-linked életbiztosítást javasol , hangsúlyozza a rendszeres befizetések mellett az esetiek azon előnyét, hogy rövidebb távon belül hozzáférhető. Halálesetre szóló, változtatható összegű biztosítási elemet tartalmaz, ebben az esetben az addigi megtakarítást (aktuális értéken) és a választott haláleseti biztosítási összeget fizetik ki. Javasolja a “díjátvállalás” kiegészítő biztosítást.

OTP-Garancia

A Gránit vegyes életbiztosítást, a társaság elit termékcsaládjának tagját ajánlja. Nyugdíjbiztosítási célú szerződést javasol, 17 évre. Lejáratkor – nyugdíjba vonulásakor – 3 millió forintot meghaladó biztosítási összeget kap a szerződő fél, amit nyugdíja kiegészítéseként azonnal induló, élethosszig tartó életjáradékká alakíthat, s így élete végéig havi “plusz” 25 ezer forinthoz jut. Az eddig is javasolt kiegészítők mellett a biztosító a rettegett betegségek esetére vonatkozót is javasolja.

AXA Biztosító

Ha megtakarításait gyarapítaná, akkor MultiInvest unit-linked biztosítást ajánl, kiegészítőként pedig kockázati életbiztosítás és baleseti halál, illetve rokkantság esetére szóló terméket. Mindez a több lábon állást szolgálná. Amennyiben a saját, illetve az esetlegesen hátramaradott házastárs nyugdíjának kiegészítése a lényeges, akkor Oltalom termékét ajánlja, amely halál esetére és lejáratra szóló életbiztosítás 18 éves tartammal, 2,34 millió forintos garantált kifizetéssel és nyereségrészesedéssel halál esetén, illetve a tartam lejártakor egyaránt.

CGNU Mébit

Pénzügyi tervezéssel kezdene, s elsősorban a munkaviszonyban töltendő évek számától tenné függővé a termék kiválasztását. Amennyiben az ügyfél nyugdíjkorhatárig vagy annál tovább is kíván dolgozni, a várható évekre az Adj az öregnek szép időt nyugdíjbiztosítást javasolna, amely lejáratkor járadékként és egy összegben is felvehető. Amennyiben az ügyfél az aktív munkát 55 éves kora körül fejezné be, akkor Hagyaték Armada unit-linked termékkel kezelné a felhalmozódott vagyon örökösödési költségeit és gondoskodna a hátrahagyott családtagról.

ING Nationale-Nederlanden

A biztosításra szánt havi díjat kettébontva a feleségnek is biztosítást tanácsol. A férj havi 10 145 forintot fizetne, amiért is a lejáratkor 1,5 milliót kapna, csakúgy mint halála esetén. Baleseti halál 4 millió forint biztosítási kifizetést jelentene. A feleség 5323 forintos biztosítása 1,4 milliós lejáratkori vagy haláleseti kifizetést jelent, baleset esetén pedig 3,3 milliót.

Ugyancsak 45 éves férfi, ámde nagyobb, 3 gyermekes családdal, amelyben a gyerekek 6 és 20 év között járnak. A férfi a fő kereső. A családnak egy jelenleg megfelelő lakása van, havi jövedelme viszonylag jó, ám megtakarításaik nincsenek. Havi 15 ezret költene életbiztosításra.

ÁB-Aegon

Húszéves tartamra javasolja Dinasztia elnevezésű termékét, ami 2 százalékos garantált és 6 százalékos becsült hozam mellett lejáratkor várhatóan 5,63 milliót fizet. A haláleseti szolgáltatás 2,69 millió, a rokkantsági szolgáltatás 1 millió forint. A lejárati összeget nyugdíjkiegészítésre fordíthatja, a tőkegyűjtési időszakban a biztosítási összegek jelentenek védelmet.

Generali-Providencia

Szintén Aranyszárny-Exkluzív unit-linked szerződést ajánl, ám a családfő részére egy az előzőnél magasabb választható haláleseti biztosítási összeggel, legalább a kezdeti időkre, azaz ameddig a gyerekek nem válnak önállóvá, és a megtakarítás összege még nem elég magas. A választható eszközalapok közül elsősorban a garantált záróárfolyamú alapot hangsúlyozza. Fontosak lehetnek a díjátvállalás kiegészítő biztosítások, s ez esetben nemcsak munkaképesség-csökkenés vagy keresőképtelenség, hanem a családfő halála esetére is.

OTP-Garancia

A Stádium vegyes életbiztosítást javasolja, amelynek lépcsőzetes kifizetései segíthetnék az egyes családtagok életpályáját. Havi nem egészen 14 ezer forint díj ellenében a szerződő mintegy 2,2 millió forintos biztosítási összegre megkötheti. Az egyes lépcsőkben a gyerekeket stafírozhatja, az utolsót pedig felhasználhatja nyugdíja kiegészítésére, s azonnal induló élethosszig tartó életjáradékká alakítva, élete végéig mintegy havi 10 ezer forintot tehet nyugdíja mellé.

AXA Biztosító

Oltalom halál esetére és elérésre szóló életbiztosítás 18 éves tartammal, baleseti kiegészítővel (a kifizetéseket lásd az előző “ügyfélnél”). A családfenntartó nyugdíjba vonulásának időpontját megelőző esetleges halála esetén azonnali kifizetést nyújt, és továbbra is érvényben marad további díjfizetési kötelezettség nélkül. Lejáratkor újabb biztosítási szolgáltatást fizet a társaság.

CGNU Mébit

Felmérné a háztartás pénzügyi kockázatnak való kitettségét. A kockázat mértéke hozzávetőleg eltartottanként 20 százalék, tehát 80 százalékos kockázati biztosítási összeggel számolna a nyugdíjas korig várható összes bevételre vetítve. Term fix típusú biztosítás vagy Oxford Armada biztosítást ajánl, s a megkötött főbiztosítás mellé a legkisebb gyermek várható életkezdésének idejéig egy nagy összegű kockázati és baleseti halálra szóló kiegészítő biztosítást.

ING Nationale-Nederlanden

Nyugdíjkorig tartó biztosítást ajánl és a tartamon belüli betegségi kockázatok lefedését. A szerződés havi díja 15 422 forintba, 1,5 millió lejáratkori, 2 millió forintos halál eseti, 4 milliós baleseti halál eseti kifizetéssel. Kritikus betegségre félmilliót fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik