Gazdaság

Bin Laden halála nem töri le az olajárat

Oszama bin Laden halála után a távol-keleti tőzsdéken csökkent az olaj ára, és a dollár is erősödni kezdett, de nem várható, hogy hosszabb távon megváltozzanak az olajpiaci trendek – mondta az fn.hu-nak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Az olaj ármozgásában nem ezek a hirtelen árváltozások a meghatározóak, mint ahogy egy-egy forrás átmeneti beindulása, vagy leállása sem. A piacot azonban hitek és várakozások is alakítják – mondta az energiapiaci szakértő az fn.hu-nak. Sokan most úgy gondolják, hogy Oszama bin Laden halálával a líbiai események is megnyugtató irányba haladhatnak majd. Ezzel gyengülhet a Kadhafi által képviselt politika szilárdsága. Így kézzelfoghatóbbá válik egy normális rendeződés, amely azt eredményezheti, hogy az olajellátás visszaállhat a korábbi szintre.

Az alapvető trendet azonban továbbra is az jelenti, hogy a feltörekvő piacok robusztus növekedése és a gazdasági válság után magára találó fejlett világ 2-3 százalékos növekedése hatására nagy igény van az energiahordozóra.

A keresleti oldalról tehát erőteljes nyomás van, és egy jelentős félelem érzékelhető, hogy a kínálati oldal meg tud-e ennek felelni. Az alaptényező szerint azonban a legtöbben arra számítanak, hogy szűkös lesz az ellátás. Az OPEC-országok az árpolitikájukat ugyanis úgy alakították ki, hogy csak annyi olajat engedjenek ki, amennyit a fogyasztó még meg tud fizetni. Ezek a kisebb-nagyobb események egy-két éves kitekintésben nem valószínű, hogy befolyásolnák a magas árakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik