Gazdaság

Bérlakás-építésbe kezdhet a kormány

Magántőke bevonásával évente 5-10 ezer bérlakást építtetne a kormány. A bérleti díj ezer forint lehetne négyzetméterenként.

A bérlakások hiánya és a hazai építőipar sanyarú helyzete a következő években évi 5-10 ezer bérlakás építését tenné kívánatossá állami részvétellel – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium Otthonteremtési stratégia című vitairatában, amelyet a tárca a honlapján közölt szerdán.

A bérlakás-építési modell a bérből, fizetésből élőket, az alacsony vagy közepes keresetűeket, a közalkalmazottakat, a nyugdíjasokat és a fiatalokat célozza, és 1000 forint/négyzetméter/hó bérleti díjjal számol. Az állam a konstrukcióban meghatározná többek között a bérlő kiválasztásának szempontjait, a bérlakások kivitelezési költségeinek maximumát, a lakások használatának alapelveit.

A vitairat szerint az új modellt 500-1000 lakás felépítésével tesztelnék, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozna, később uniós pénzeket is bevonnának az építkezésekbe.

A vitairat készítői befektetői pénzeket is bevonnának a bérlakás-építés finanszírozásába. Ennek egyik módja szerintük az lehetne, hogy a befektető társaságiadó-kedvezményért cserébe működtetné az általa épített bérlakásokat, de elképzelhető az is, hogy bérlakás befektetési alapok létrehozása is.

A koncepció részleteiről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik