Gazdaság

Szólt az MNB – Erősödik a forint

A Magyar Nemzeti Bank szerint nem indokolt, hogy az eurózónában tapasztalható adósságproblémák átterjedjenek Magyarországra. A forint a jegybanki közlemény megjelenését követően erősödni kezdett.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa ma nem kamatmeghatározó ülést tartott, ám többen arra számítottak, hogy az elmúlt napok devizapiaci eseményei miatt a jegybank lép a forint védelme érdekében, amely tegnap a zárás utáni kereskedésben minden korábbinál magasabb szintet ért el az euróval szemben: 317,8 forintig emelkedett. A testület kamatemelésről nem döntött, ám állást foglalt az eurózóna adósságválsága következtében az európai pénzügyi piacokon kialakult helyzetről és annak Magyarországra vonatkozó hatásairól.

A kiadott közlemény szerint a monetáris tanács „megítélése szerint a forint elmúlt időszakban tapasztalt leértékelődése nincs összhangban a magyar gazdaság fundamentumaival”. A jegybank nem tartja indokoltnak hogy az eurozónában kialakult adósságfenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak a magyar gazdaságra is átterjedjenek, és leértékelődési nyomást gyakoroljanak az árfolyamra. Az érvelés szerint Magyarországon „a belföldi megtakarítások jelentős növekedése révén immár tartósan többletet mutat mind a folyó fizetési mérleg, mind az ország nettó finanszírozási képessége. A kormány erős kötelezettséget vállalt a 3 százalék alatti költségvetési hiánycél mellett. Az erős kormányzati és külső pozíció megteremti az alapját az eladósodottság leépítésének. A monetáris politika a kiszámíthatóság fenntartásával, az árak és a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosításával tud hozzájárulni a gazdaság kilábalásához, a befektetéseket és munkahelyteremtést ösztönző gazdasági környezet megteremtéséhez”.

A közlemény utal ugyanakkor arra is, hogy „amennyiben az európai pénzügyi piacokat jellemző kockázatkerülés növekedése tartósnak bizonyul, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása”. Magyarán, ha kell, a jegybank közbe fog lépni.

A megszólalás egyelőre hatásos volt: a forint a közelmény kiadását követően erősödni kezdett, az euró árfolyama – amely délelőtt még 317 forint közelében járt – fél óra alatt 315,5 forintról 314,5 forint alá esett. A svájci frank jegyzése 255,5 forintról 253,5 forintig csökkent, a dollár kurzusa 232,9 forintról 231,8 forintig mérséklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik