Gazdaság

Amerika pofozza a forintot

Jóval lassabban bővült az Egyesült Államok gazdasága a vártnál, ráadásul a kormány több korábbi növekedési adatot is mérsékelt. A halovány mutatók nyomán gyengült a dollár és az euró a svájci frankhoz képest. Az új rekordárfolyam: egy frank több mint 239 forintot ér.

A várt 1,8 helyett mindössze 1,3 százalékkal bővült az amerikai GDP a második negyedévben – közölte a kereskedelmi minisztérium első becslésként. A BBC híradása szerint a vártnál gyengébb adat leginkább azzal magyarázható, hogy a világ legnagyobb gazdaságát húzó magánfogyasztás mindössze 0,1 százalékkal bővült az előző negyedév 2,1 százalékos növekedése után.

Ráadásul a minisztérium lefelé korrigált két korábbi növekedési adatot is: ezek szerint az első negyedévben 1,9 helyett mindössze 0,4 százalékkal bővült a gazdaság éves szinten, míg a tavalyi utolsó negyedévben 3,1 helyett mindössze 2,3 százalékos volt a növekedés üteme.

A befektetők idegességét fokozza, hogy kedden éri el az Egyesült Államok adóssága a legálisan megengedett szintet, és egyelőre semmi jele annak, hogy a demokraták és a republikánusok megegyeznének a küszöb emeléséről. Ha az alku elmarad, az amerikai állam több fizetési kötelezettségét nem tudja teljesíteni, és a hitelminősítők vélhetően rontják az államadósság besorolását – ami további dollárgyengülést, és vélhetően aranyár-emelkedést és frankerősödést hozhat.

A gyenge adat és a borús kilátások máris gyengítették a dollárt és az eurót a svájci frankhoz képest, így Svájc devizája újabb csúcsot döntött a forinttal szemben is: az új, szomorú rekordadat szerint egy frank több mint 239 forintot ér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik