Gazdaság

Pszichológiai okból drága az olaj?

Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák OMV olajtársaság vezérigazgatója, indokolatlannak tartja a jelenlegi magas olajárakat. „A jelenlegi árszintet nem indokolják fundamentális tényezők.” A magas tőzsdei jegyzések „elsősorban pszichológiai okokra vezethetőek vissza” – jelentette ki.

„A mostani árszint már az iparnak is káros” – mondta a vezérigazgató hírügynökségi tudósítóknak. Az OMV-vezér meggyőződése szerint az egyes OPEC tagországok által bejelentett termelésnövelés megnyugtató hatással lesz az olajpiacra. Nemzetközi szinten nincsenek olajellátási gondok.
A napi 88 millió hordós olajtermeléshez mindössze napi másfélmillióval járul hozzá Líbia, és ennek is csak a fele esik ki a zavargások miatt. Az így fellépő hiányt könnyedén lehet fedezni termelésnöveléssel más országokban. Nemzetközi szinten napi 5 millió hordós termelési többletkapacitással lehet gazdálkodni.

„Líbia nem jelenthet hosszú távú gondot. Az ország termelése nem eshet ki tartósan” – hangsúlyozta az olajtársaság vezérigazgatója. Annak, hogy az üzemanyagnak magas az ára “több oka is van, egyebek között adózási”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik