Gazdaság

Marad a nagy drágaság

A vártnál magasabb, 4,5 százalékos volt az infláció márciusban. Nem csoda, hiszen éves összevetésben a cukor 67,3, a liszt 59, az étolaj 24, háztartási energia 8,2, az üzemanyagok pedig 16,9 százalékkal drágultak. Az infláció idén már érdemben nem csökken, kamatcsökkentésre nincs esély.

Márciusban az árszínvonal 1,1 százalékkal emelkedett februárhoz képest, és 4,5 százalékkal 2010 márciusához képest – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Februárban még 4,1 százalékos volt az éves infláció, elemzők most 4,2 százalékos adatra számítottak.

Élelmiszer, energia

Egy hónap alatt az élelmiszerek átlagosan 2 százalékkal drágultak, ezen belül a cukor 29,6, a liszt 10,5, a péksütemények ára pedig 4,5 százalékkal nőtt. A ruházati cikkek 2 százalékkal, a háztartási energia 1,5 százalékkal (ezen belül az áram 4 százalékkal) lett drágább márciusban februárhoz képest. Az üzemagyagárak 3,4 százalékkal emelkedtek.

Éves összevetésben a cukor 67,3, a liszt 59, az étolaj 24, a sajt 10,9, a tej 10,8 százalékkal drágult. A háztartási energia ára 8,2 százalékkal nőtt, ezen belül a gáz 16,5 százalékkal drágult. Az üzemanyagokért 16,9 százalékkal kellett többet fizetni márciusban, mint egy évvel korábban.

Nem lesz jobb

Az élelmiszerek drágulása már a feldolgozott termékek árában is jelentkezik, ez okozta a vártnál nagyobb inflációt – írja gyorselemzésében Suppan Gergely.

A Takarékban k makroelemzője szerint a következő hónapokban kettős hatás érvényesülhet: egyrészt a forint erősödése lassan megjelenhet az árakban, azonban az üzemanyagárak emelkedését egyelőre csak tompítani tudja, míg a tartós fogyasztási cikkek és egyes szolgáltatások árai kissé csökkenhetnek.

A nyomott belső kereslet szintén csupán tompítani tudja az élelmiszerek drágulását – írja az elemző, aki szerint az infláció a következő hónapokban 4,3-4,5 százalék körül alakul majd, az év egészében pedig 4 százalékos lehet. A magas idei bázis miatt a pénzromlás üteme a jövő év második felében elérheti a 3 százalékos inflációs célt, ehhez azonban huzamosabb ideig 6 százalékos alapkamat szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik