Gazdaság

Felmelegedés kontra jégkorszak

Minden eddig kapott tudományos eredménynél egyértelműbben állítja az Egyesült Államok tudományos akadémiájának e hónap elején közzétett jelentése, hogy “javában tart a globális felmelegedés, amelynek iszonyatos környezeti következményei lehetnek”. Az ENSZ illetékes csoportja, az IPCC szerint a következő száz évben 1,0-3,5 fokkal mehet feljebb a felszíni átlaghőmérséklet. Ebben pedig nagy valószínűséggel az emberiség keze is benne van. Erről azonban megoszlanak a vélemények. Mika János éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése csak az egyik összetevő a bonyolult folyamatban. A műtrágyákból és kipufogógázból felszabaduló dinitrogén-oxid, a freonok, a szén-dioxid, a metán a mai klíma kialakításában biztosan szerepet játszanak; ha ezek és a vízpára nem volnának a légkörben, átlagosan 30 fokkal lenne hidegebb a Földön. Az emberi tevékenység azonban a felmelegedés ellen ható anyagokkal is terheli a légkört, azaz hűt. Fontos tényező még a vulkánosság és a naptevékenység, valamint a Föld mint egységes rendszer belső ingadozásai.

A klímaváltozás jövőnkre gyakorolt hatását Mika János szerint nem lehet biztosan megjósolni. A leginkább borúlátó forgatókönyv az “óceáni szállítószalag”, a tengeráramlatok leállását jövendöli. Ha ez – akár egy-két fokos felmelegedés nyomán – bekövetkezik, akár új jégkorszak is ránk köszönthet.

Ami Magyarországot illeti, itthon egyértelmű melegedési tendencia tapasztalható, főleg a téli félévben. Így Magyarország fokozatos szárazzá válásával, aszályokkal kell számolni. A csapadék azonban váratlanul emelkedni látszik, noha a modellek szerint csökkennie, a vízgazdálkodás feltételeinek pedig a hőmérséklet emelkedésével romlania kellene. A globális prognózisok alapján valószínű, hogy ötven év múlva elérünk egy szárazsági mélypontot, azt követően viszont további fél évszázad múlva visszaáll a mai csapadékmennyiség. Megint ötven év elteltével pedig nedvesebb lesz az éghajlat. Ha viszont a most tapasztalt csapadéktöbblet folytatódik, új teóriákra lesz szükség. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik