Közélet

Festékkel öntötték nyakon a Károlyi-szobrot

karolyi-mihaly-szobor(210x140)(1).jpg (károlyi mihály, károlyi-szobor, )
karolyi-mihaly-szobor(210x140)(1).jpg (károlyi mihály, károlyi-szobor, )

Az alkotás korábban a budapesti Kossuth téren állt, ott sem kímélték.

A rendőrségre kedd délelőtt érkezett a bejelentés, hogy az éj leple alatt megrongálták Károlyi Mihály Siófokon felállított szobrát. A művet fehér zománcfestékkel öntötték le. A rendőrség az ügyben eljárást indított rongálás miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Nem ez az első festékes akció az említett szobor ellen, de új helyén mostanáig nem „háborgatta” senki. A mű ugyanis csak pár hónapja van a balatoni városban, évtizedekig Budapesten, a Kossuth téren állt.

A szobor festékes támadás áldozata lett 2003-ban, két évvel pedig gyalázkodó táblát kapott a nyakába a Jobbik képviselőitől, amelyen az “Én gyilkoltattam meg Tisza Istvánt. Vigyetek hát életművem méltó színhelyére a magyar-román határra” felirat állt. 2007-ben ismét lelocsolták, a rongáló vörös festéket használt.

Az elmúlt hónapok leghírhedtebb vörös festékes akciója Dániel Péterhez köthető, a botrányairól ismert ügyvéd május 15-én a Somogy megyei Kerekiben felállított Horthy-szoborban tett kárt. Két lapot is akasztott rá “Tömeggyilkos” és “Háborús bűnös” felirattal. A rongáló kiléte ebben az esetben egyértelmű volt, pár nappal korábban ugyanis a férfi nyilakozatot tett közzé a Facebookon, miszerint ha felállítják Kerekiben Horthy Miklós szobrát, akkor ő vörös festékkel le fogja önteni. Később tettét fotón is megörökítette.

Abban az ügyben a napokban született meg az elsőfokú ítélet: a Siófoki Városi Bíróság a rongálással vádolt ügyvédet nem jogerősen bűnösnek mondta ki, de nem kötelezte pénzbüntetés megfizetésére, csupán megrovásban részesítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik