Gazdaság

ÉVADBEHARANGOZÓ – Az Opera tragédiái

Miközben Szinetár Miklós és a kulturális tárca hosszas levélváltásba bonyolódott a teljesen lepusztult állagú Erkel Színház jövőjéről, az Operaház főigazgatója már a következő évad programpontjait ismertette minap a sajtóval. A bemutatók között Az ember tragédiája kétszer is szerepel. Először október 21-én kerül színre a Millenniumi Operapályázat győztese, az eredményhirdetés előtt egy nappal elhunyt Bozay Attila alkotása. Az utolsó öt szín című adaptációt Kerényi Miklós Gábor rendezi, Az ember tragédiája november 25-én debütáló balettváltozatát Barbay Ferenc koreografálja Kocsák Tibor zenéjére.

Mint azt Szinetár Miklós a Figyelő Plusznak elmondta, eddigi főigazgatói tevékenységének talán legnagyobb sikere, hogy az Operaház hétköznapi tragédiáiból a látogatók remélhetőleg nem érzékelnek semmit. Pedig a 41 mű repertoáron tartása mellett – összehasonlításul ez a szám a milánói Scala esetében mindössze 10 – az intézmény élén sokszor súlyos, gazdasági fogantatású döntéseket kellett hozni. Mára a négy évvel ezelőtti 128 magánénekesből 92 maradt, miközben a kormány szerint érvényes 83 ezer forintos átlagkeresettől az operaházi átlagfizetés jócskán elmarad a maga 71 ezer forintjával. Szinetár hozzátette: a kortárs magyar művek bemutatása, nehézségi fokuk miatt, hatalmas terhet ró a társulatra. Míg külföldön a multinacionális cégek szponzorálják az ilyen premiereket, ugyanezek hazai leányvállalatai szinte teljesen távolmaradnak a kortárs magyar bemutatók támogatásától. A költségek zöme egyébként e darabok repertoáron tartásánál jelentkezik: a legutóbbi Eötvös-opera napi költsége például 6 millió forint. Ráadásul a nyugati társulatokhoz képest megalázóan alacsony magyar gázsik modern bemutatók esetében végképp nem reálisak.

Ami az Erkel Színház sorsát, jövendő funkcióját illeti, a főigazgató hiányolja, hogy a döntések előkészítési folyamatában vele egyáltalán nem konzultálnak. Mint mondotta, a több évet átfogó nemzetközi meghívások naptára kiismerhetőbb, mint a hazai bürokrácia tervei a Köztársaság téri épületet illetően – például már ma is biztosan tudható, hogy 2001-es japán vendégjátékuk során a Pillangókisasszonyt mutatják be, míg 2002-ben a Denevért viszik majd a felkelő nap országába. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik