Gazdaság

SAPARD-HATÁRIDŐK – EU-milliárdok veszélyben?

Tízmilliárd forintnyi európai uniós agrártámogatás kerül veszélybe, amennyiben Magyarország az ősszel nem hozza létre és Brüsszellel nem akkreditáltatja a Sapard előcsatakozási alap kifizető ügynökségét. Ez derült ki abból a múlt héten kiszivárgott levélből, amelyet Michael Lake budapesti EU-nagykövet augusztus elején írt Torgyán József földművelési miniszternek.

A Sapard az EU-hoz csatlakozni vágyó országok számára kialakított mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási alap, amelyből Magyarország 2000-től évente mintegy 38 millió eurót kaphat – ha teljesíti az unió feltételeit. Mindenekelőtt alá kell írni azt a megállapodást, amely a 2000-2006 közötti időszakra szóló hétéves magyar Sapard-tervet szentesíti, valamint létre kell hozni és az unióval is el kell fogadtatni a Sapard-ügynökséget, amely mellesleg már a csatlakozás utáni, eurómilliárdokban mérhető uniós agrártámogatások kifizető ügynökségének lenne az elődje.

Franz Fischler, az Európai Bizottság agrárügyekért felelős tagja már Torgyán Józsefhez májusban eljuttatott levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a tagjelölt országoknak a lehető leghamarabb létre kell hozniuk a szóban forgó irodát. Csakhogy időközben az EU az idén nyáron megváltoztatta az ügynökséggel szemben támasztott követelményeket: több feladatot és nagyobb felelősséget rótt a formálódó intézményekre – hangsúlyozta a Figyelőnek Vajda László, az FVM főosztályvezetője. A tárca ezért kérte az ügynökségről szóló múlt decemberi kormányhatározat módosítását, vagyis azt, hogy a mintegy 25 fős iroda az Agrárintervenciós Központ helyett az FVM keretein belül jöjjön létre. Erről a minap meg is született a döntés.

Uniós berkekben viszont e váltás kapcsán aggályokat keltett, hogy Budapest nem lesz képes tartani a határidőket. Ha ez bekövetkezik, akkor, mint a földművelési tárca illetékese elismerte, valóban veszélybe kerülhet a 2000-re előirányzott, 10 milliárd forintnyi uniós agrártámogatás, de Vajda László arra számít, hogy a december 10-i határnapig a Sapard-terv is elfogadható és a kifizető ügynökség brüsszeli jóváhagyása is begyűjthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik