Gazdaság

A PROCONT KFT. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA – Az újrakezdő

Miután az Ernst & Young eladta vezetési tanácsadási üzletágát, az azért felelős partner, Könczöl Erzsébet újból kiépíti a részleget, immár a vevő, a Procont színeiben.

Csapatember – mondják Könczöl Erzsébetről egybehangzóan ismerősei, barátai és üzletfelei. Ám nyilvánvalóan nem csupán ez a tulajdonsága játszott szerepet abban, hogy sokszor, sokan igyekeztek őt megnyerni munkatársuknak. Egyikőjük Terták Ádám volt, az Ernst & Young Kft. (E&Y) vezérigazgatója, aki kétszer is próbálkozott ezzel, ám csak másodjára járt sikerrel. “Az első alkalommal éppen az E&Y és a KPMG fúzióját készítettük elő, s cégünk nemzetközi vezetői úgy látták, nem célszerű még egy olyan pozíciót létesíteni Budapesten, amelyen a fúzió után majd osztozkodni kell. Amikor a fúzió meghiúsult, sikerült rávennem Erzsébetet, hogy hozzánk jöjjön dolgozni – mondja Terták Ádám, aki most, hogy a vezetési tanácsadás üzletágat eladták (Figyelő, 2000/37. szám), nagyon sajnálja, hogy Könczöl Erzsébet elmegy tőlük.

EMBERSÉG ÉS SZIGOR. Az üzletág megvásárlója, a Procont Kft. tulajdonosa, Nyúl Gyula szintén a kitartó “csábítók” közé tartozik. Az E&Y-nál legalábbis azzal tréfálkoztak, hogy ő valójában Könczöl Erzsébetet akarta megszerezni ügyvezető igazgatónak, s az csak a ráadás, hogy megkapta magát az üzletágat is. “Remekül tárgyal, mindkét fél fejével tud gondolkodni. Víg kedélyű, érti a viccet, emberileg is odafigyel a kollégáira, és ezt ki is mutatja. Vezetőként azonban, ha szükség van rá, kemény, amit munkatársai elfogadnak tőle, mert a szigor emberséggel párosul” – ad rövid jellemzést Nyúl Gyula. Ő évekkel ezelőtt SAP tanácsadásra alapította vállalkozását, azóta bővítette a profilt, alvállalkozóként dolgozott az E&Y-nek is, s a tavalyi évben 600 millió forint feletti árbevételt ért el.

Novotny László, aki az E&Y-nál szenior menedzserként, most a Procontnál pedig üzletágvezetőként dolgozik Könczöl Erzsébet irányítása alatt, saját bevallása szerint általában nem jött ki jól a női főnökeivel. “Erzsébettel az első pillanattól fogva más a helyzet. Miközben a nők nagy része érzelmi alapon hoz döntéseket, ő csak humán kérdésekben hallgat az érzéseire, viszont ha üzletről van szó, akkor tisztán racionális alapon határoz” – magyarázza Novotny.

Könczöl Erzsébetnek már egyetemista korában sikerült megnyernie a kollégáit: a Rajk László szakkollégiumnak ő volt az első – s egészen a legutóbbi időkig az egyetlen – lány diákbizottsági titkára. “Nehéz év volt, akkor vette fel a kollégium Rajk László nevét. Sok rendezvényünk volt, meghívtuk Rajk Júliát is, és politikailag is kényes volt a helyzet, de a politikai részt Chikán Attila vitte” – emlékszik Könczöl Erzsébet, akinek más szempontból is nehezek voltak az egyetemi évek. Édesapja meghalt, édesanyja nyugdíjas volt, s meg kellett teremtenie a tanulás anyagi hátterét. Tanulmányi szerződést kötött a Villamos Művekkel, végül mégsem oda ment dolgozni. A Taurus akkori vezérigazgatója, Horváth László a tanára volt, s amikor végzett, odahívta a gyárba, átvállalva a visszafizetendő ösztöndíjat is. Könczöl Erzsébet ezt az időszakot azért tartja különösen értékesnek, mert a Taurus világbanki támogatással szerkezetátalakító programot hajtott végre, s abban a Boston Consulting Group angol irodája volt a tanácsadó. “Olyan mélységben volt módom megtanulni a nyelvet, a módszereket, a prezentálás technikáját, mint semmilyen iskolában” – mondja. Később, amikor azt kellett tapasztalnia, hogy bár a Taurus megérett arra, hogy vegyes vállalatok alapításával nagyobb szerepet játsszon a globalizálódó iparágban, a politikai viszonyok azonban ezt nem teszik lehetővé, otthagyta a céget. A közgazdaság-tudományi egyetemen éppen megalakuló vállalatgazdaságtan tanszékre ment, s részt vett a reformtananyag kidolgozásában. Akkoriban hat nagy bank és a Világbank a pénzügy tanszéket kérte fel a Nemzetközi Bankárképző megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozására. A tanulmány készítői – Száz János és Sulyok-Papp Márta – pedig Könczöl Erzsébetet az új intézmény irányítására. Amikor a Bankárképző már sikeresen működött, s nemzetközi elismertségre tett szert, onnét is továbbállt. Saját pénzügyi tanácsadó céget alapított, foglalkozott például privatizációval.

Pár év múlva Terták Ádám kérésére beállt az E&Y-hoz, ahol nemsokára partner lett. Ez a pozíció anyagilag a jól fizetett igazgatói poszthoz képest is minőségi ugrást jelent, mert betöltője a cég tulajdonosává válik s részesedik a nyereségből. Könczöl Erzsébet azonban nem élvezhette ezt, mert az E&Y nemzetközi szinten úgy döntött, hogy leválasztja tanácsadási üzletágát, éppen azt, amelyben ő is dolgozott. “A váltás pénzügyi része volt a legkönnyebb – mondja -, soha nem anyagi okokból vállaltam el munkát, hanem azért, mert szakmailag érdekes volt. A partnerség azonban szakmai elismerést is feltételez, továbbá nagyobb nemzetközi játékteret ad. Azt már valóban sajnálom, hogy a változások miatt ezt nem volt időm kihasználni.”

ÉPÍTKEZÉS. A Proconthoz összesen öt tanácsadó ment át az E&Y-tól, egynegyede annak a létszámnak, amely a nemzetközi cégnél az eladott üzletágban dolgozott. Most tehát Könczöl Erzsébetnek újból fel kell építenie egy tanácsadói gárdát, miként ezt az E&Y-nál egyszer már megtette. “Bár a 80 fős Procont fő tevékenysége az SAP-tanácsadás, van egy 27 fős Business Process Reengineering (BPR) részleg, amelynek tevékenysége közel áll ahhoz, amit az E&Y végzett. Hiányzik viszont az a típusú informatikai tanácsadás, ami az E&Y-nál megvolt. Ez is könnyen illeszthető a Procont profiljához, s új munkatársakat keresünk hozzá. Új szolgáltatásokat is ki akarunk építeni” – beszél az elképzeléseiről.

Könczöl Erzsébet nem élte meg különösen nehéznek, hogy nőként futott be olyan karriert, amelyre férfiak is büszkék lehetnének. Csak az újságíró faggatózására ismeri el, hogy a férfiak csak azután viselkednek vele igazi partnerként, amikor már látták dolgozni, előadni. “Egy konferencián például egész másképp viszonyultak hozzám, miután megtartottam az előadásomat. Ugyanabban az asztaltársaságban, amelyben előző este különösebb érdeklődés nélkül beszélgettek velem, ebédnél már kérdéseket tettek fel, direkt hozzám szóltak, kikérték a véleményemet.”

Szintén csak a kívülálló érzi problémának, hogy minden bizonnyal többet keres, mint kutató-közgazdász férje. “A férjem sikeres a maga területén” – mondja. Két fia már nagy, egyik egyetemre jár, a másik most fog érettségizni. “Időben mindig keveset tudtam velük foglalkozni, a kapcsolat intenzitását tekintve azonban sokat. Amíg kisebbek voltak, édesanyám velünk lakott, s ez nagyon szerencsés körülmény volt.”

Könczöl Erzsébet most arra koncentrál, hogy a Procontot 2-3 éven belül a tanácsadói piac vezető cégei közé hozza fel.

KÖNCZÖL ERZSÉBET

1975-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol 1984-ben doktori fokozatot szerzett. Angolul beszél.

Első munkahelye a Taurus Gumiipari Vállalat volt, ahol 1977-ben stratégiai tervezési osztályvezető, 1983-ban pedig marketingfőosztály-vezető lett. 1988-tól a közgazdaság-tudományi egyetem adjunktusa, egy év múlva címzetes egyetemi docens. Ugyanebben az évben a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója lett.

1994-től 1995-ig saját cége, a Mentorinvest Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjeként dolgozott. Innen a Kemikál Építőanyagipari Rt. vezérigazgatói székébe vezetett az út, ahonnan a Kvantum Investment Bank ügyvezető igazgatói posztjára távozott, majd 1998-tól következett az Ernst&Young Kft., ahol vezetési tanácsadási igazgató, partner volt. Szeptembertől a Procont Kft. ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik