Gazdaság

Vannak kivételek

A nagyobb cégek beszerzési szövetségei súlyuknál fogva befolyásolhatják a piaci folyamatokat, akár a versenyt is korlátozhatják. Ezért, ha a közös beszerzési tevékenység az adott termék piacának 10 százalékát meghaladja, akkor a Gazdasági Versenyhivatal engedélye kell a megállapodáshoz. Kanizsai Nagy Andrásné, a hivatal kereskedelmi irodavezetője elmondta, hogy a versenytörvény általában tiltja a vállalatok tevékenységének olyan összehangolását, amellyel kizárják vagy korlátozzák a versenyt. Az általános tiltás alól azonban vannak kivételek. Ilyenek például a nem független, például közös irányítású cégek, vagy az anya- és leányvállalatok közötti megállapodások, hiszen a tulajdonos joga az üzletpolitika meghatározása. Egyes – jellemzően vertikális (eladói-vevői) – megállapodások a kormány csoportmentességi rendeletei alapján is mentesülhetnek a tilalom alól, ha a rendeletekben foglalt követelményeknek megfelelnek. Azokra a megállapodásokra is kaphatnak egyedi mentességet a társaságok, amelyekre vonatkozik a tilalom, ha ez a piac más szereplői, például a vevők számára kedvezőbb helyzetet teremt. Mentesítés adható, ha a megállapodás a forgalmazás ésszerű megszervezését szolgálja, előremozdítja a fejlődést, illetve ha a közös beszerzéssel elért árelőny méltányos része eljut a fogyasztóhoz is az áron keresztül. Ha az értékesítési árban nem mutatkozik a hatása, a megállapodóknak bizonyítani kell, hogy az erős verseny miatt van szükség az összefogásra – például a beszerzési társaságok esetében.

Azt is vizsgálja a hivatal, hogy a megállapodás nem haladja-e meg a feltétlenül indokolt mértéket; nem tartalmazhatja az értékesítésnél az árkartellt, a területi felosztást (például oly módon, hogy adott régióban csak az egyik cég értékesít).

Ha a hivatal véleménye szerint a kontraktus nem felel meg a versenytörvényben foglaltaknak, akkor nem engedélyezi azt, esetleg feltételeket is előírhat. Ilyen volt például az elmúlt években a Madof Rt. együttműködési megállapodásáról szóló határozat, amelyben a közös beszerzést engedélyezte, de kifogásolta az értékesítés indokolatlan összehangolását. Eddig mindössze két engedélyt kértek a hivataltól a beszerzés összehangolásáról szóló megállapodásra, az egyik a Madof Rt. volt, a másik egy négy húskereskedőt tömörítő társaság. A fentieknél persze bizonyára jóval több beszerzési megállapodás jött létre, de azok a csekély volumen miatt nem tartoznak a versenyhivatal hatáskörébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik