Gazdaság

RAAB KARCHER – Karcsúsítás

Beolvadt az építőanyag-kereskedő Raab Karcher Tüzép Rt.-be a portfóliótisztítás után gyakorlatilag kiürült Raab Karcher Magyarország Kft. A németországi anyacég, a frankfurti tőzsdén jegyzett VEBA – amelyhez a Stinnes AG-n és annak érdekeltségén, a frankfurti Raab Karcher Baustoffe GmbH-n keresztül kapcsolódik a magyar Raab Karcher Tüzép Rt. – ugyanis eladta négy, nem építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó magyarországi érdekeltségét, mivel azok nem működtek elég gazdaságosan. A Raab Karcher Magyarország Kft. volt a vagyonkezelő holdingvállalata a Raab Karcher Biztonsági Szolgálat Kft.-nek, amelyet a Securitas vett meg, továbbá az üzemanyag-szállítással foglalkozó Klacska Kft.-nek, az energetikai szerviztevékenységgel foglalkozó Raab Karcher Energieservice-nek, valamint a Raab Karcher Benzinkúttechnika Kft.-nek.

Az utóbbiban fennmaradó Raab Karcher-tulajdonrésztől is hamarosan megválnak – tudtuk meg Antoni Pétertől, az rt. elnökétől. A fúzió után a Raab Karcher Tüzép Rt. jegyzett tőkéje 2,252 milliárd forint lesz, míg a saját tőke 2,617 milliárd forint. A hazai építőanyag-kereskedelemben (kis- és nagykereskedés) mintegy 6-8 százalékos piaci részesedésű Raab Karcher Tüzép Rt. országosan 43 építőanyag-kereskedő telephelyet működtet, ebből 29-et maga, míg a többit bérbe adja. Ebben az évben a saját üzemeltetésű telepek számát várhatóan tovább csökkentik, míg a 25 saját telephelyen lévő bemutatótermek számát növelik.

A főként a lakásépítési piac számára értékesítő társaság 1997-ben még nyereséges volt, 8,2 milliárd forintos árbevétellel és plusz 41 millió forint mérleg szerinti eredménnyel. 1998-ban az árbevétel 10,3 milliárd forintra nőtt, míg a mérleg szerinti eredmény mínusz 329 millió forint volt. 1999-re az üzleti tervben 9 milliárd forintos árbevétellel számolnak. Antoni Péter bízik abban, hogy sikerül bizonyos ingatlanok értékesítése, és a kinnlevőségek jó részének behajtása, így az évet a 150 millió forintos operatív veszteség ellenére, pozitív mérleggel zárja a társaság. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik