Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Erősödő euróban bízva

A portfólió 20 százalékát pénzpiaci eszközökbe, illetve ezekbe fektető alapba javasolja a szakértő elhelyezni, mivel jövőre 4-5 százalékos reálhozamra van kilátás. A 2001/H államkötvény pedig viszonylag likvid, s a másfél éves lejárati időnek a mai makrogazdasági környezetben elfogadható a kamatkockázata.

A külföldi devizában denominált, fél-egy év hátralévő átlagos futamidejű kötvényeknek a szakértő 20 százalékos részarányt javasol. Most euróban nyilvántartott vállalati kötvényeket ajánl, mert a társaság szakértői az euró dollárral szembeni erősödését várják. A Magyarországnál jobb besorolású, legalább Aa-s minősítésű vállalati kötvények a hasonló futamidejű állampapíroknál 35-50 bázisponttal magasabb hozamot nyújthatnak.

Külföldi részvényekbe 10 százalékot fektetne Schweininger Károly. Itt is európai részvényekre szavaz. A harmadik negyedévben rosszul teljesítettek a ciklikus részvények (amelyek leginkább profitálnak a gazdasági növekedésből), azonban az év hátralévő részében a korábbi trend megfordulására számít.

A NABI esetén még mindig jelentős árfolyam-növekedési potenciált lát a magas rendelésállomány és az ígéretes Compobus-projekt miatt. A Démászt az alacsony volatilitása, osztalékhozama, és az átlagnál kisebb kockázati szintje teszi vonzóvá. A Matáv is stabilizáló szerepet tölt be, mivel volatilitása az átlagosnál alacsonyabb, növekedési potenciálja kiemelkedő. A társaság alulértékelt az európai távközlési ágazaton belül, másrészt a monopolhelyzet megszűnése után sem valószínű, hogy ádáz versenyhelyzet alakuljon ki. A Richter rövid távra vonzónak tűnik, annak ellenére, hogy az orosz piac mérete a válság előtti volumen 40 százaléka körül látszik stabilizálódni. A Pannonplastnál az eredmény számottevő növekedése várható. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik