Gazdaság

A G’ROBY CÉGEK NÉVADÓJA – Házhoz mennek

Gárdonyi Róbert kényszerből lett vállalkozó, cégei ennek ellenére nem kényszervállalkozások.

Nagyon tudja, hogy vevői megtartása érdekében mit kell tennie, ha kinyit valamelyik boltja mellett egy másik élelmiszerüzlet: az árrés csökkentésével, akciókkal, az áruválaszték bővítésével, esetleg ezek kombinációjával mindig sikerült kivédenie a kritikus helyzeteket – jellemzi üzleti partnerét Gulyás János, a Gulyás Illatszer-Vegyiáru Nagykereskedés tulajdonosa. Szerinte Gárdonyi már az első beszélgetés alkalmával jó érzékkel ismeri fel, hogy a vele szemben ülőben mennyire bízhat meg, ugyanakkor a szóbeli ígéretet is kötelezőnek tartja.

SAJÁT ÚTON. Gárdonyi Róbertet alkalmazottként gyakran szólította külföldre a munkája, ám 1990-ben megszületett a kisfia, s szeretett volna több időt a családdal tölteni. Ez egybeesett a monopolhelyzetben lévő állami vállalatok leépülésével, így mindenképp más megélhetési forrás után kellett néznie: átvette egy vállalkozó ostyasütő üzemét. Akkortájt nyílt meg azonban a piac a multinacionális snackgyártók előtt, így az értékesítés egyre nehezebbé vált, s muszáj volt profilt bővítenie. Üzlettársával bércsomagolásba is belekezdett, s erre alkalmas telephelyre költöztek. Az ingatlan tulajdonosa, a Fősped Pack Kft. bérletre ajánlotta nekik a Margit körút és Szász Károly utca sarkán lévő, használaton kívüli helyiségét. Némi töprengés után úgy döntöttek, mivel a sajtos tallérok értékesítése révén az élelmiszer-kereskedelmet ismerik a legjobban, ezzel próbálkoznak. 1991-ben egymillió forintos kölcsönből Roberto néven élelmiszerboltot nyitottak, ez lett a későbbi üzletlánc alapja. “Bennünket is utolért azonban a közös ló szindróma, így a következő év júliusától egyedül folytattam, G’Roby név alatt” – emlékszik vissza Gárdonyi Róbert.

Az elképzelés bevált, 1997-ben már öt üzletet mondhatott magáénak a vállalkozó és társtulajdonos felesége, amikor is a készpénzfizetés korlátozására hozott rendelet miatt az üzleteket külön cégekbe vitték.

“Az inkább sűrű fillér, mint ritka forint alapon igyekszünk az árainkat alacsonyan tartani, s minél nagyobb értékesítési mennyiségre törekszünk” – ismerteti üzletfilozófiájukat a vállalkozó. Soha nem keresett üzlethelyiséget, mert csak ritkán teljesül, ha valaki valamit nagyon szeretne. Mindig a bérlők keresték meg átadandó üzletükkel, ő pedig igent mondott, ha látott benne fantáziát. “Ügyesen érez rá, hogy hol kell boltot nyitni, s nála ez óriási munkabírással párosul” – mondja róla barátja és egyik korábbi üzlettársa, Répásy László.

A nagykörúti üzletek közös jellemzője, hogy mindhárom mellékutcából nyílik, így bérleti díjuk is alacsonyabb, a körút forgalma ugyanakkor biztosítja a megfelelő árbevételt. Eleinte a bérleti jogot sem kellett megvásárolniuk, a díjat pedig ki lehetett gazdálkodni az üzletmenetből. 1994-ben aztán érvénybe lépett a viszont-bérbeadást kizáró helyiséggazdálkodási rendelkezés, ezért Gárdonyi Róbertnek meg kellett vennie az üzletek bérleti jogát. “A bérbeadók bevonásával kiadás nélkül is lett volna lehetőség tovább működni, de féltem a közös lótól. Úgy döntöttem: vagy egyedül, vagy sehogy” – mondja az üzletember.

“A nyereségünket visszaforgatjuk a cégekbe, de mindig többet fejlesztünk, mint amennyit könnyűszerrel megengedhetnénk magunknak, ezért kezdettől fogva erőltetett menetben haladunk” – állapítja meg a vállalkozó. Így nem csoda, hogy a tőkeerős multinacionális cégek jelentik számára a legfőbb veszélyt. Szerinte az uniós csatlakozás után a magyar kisvállalkozások esélye tovább romlik. Ezért házhozszállítással igyekeznek vonzóbbá tenni az üzleteiket, s úgy néz ki, sikerrel, hiszen már internetes honlapjukról is egyre többen rendelnek.

FARMERBAN. “Amikor bajba kerültem, mert megszűnt a munkahelyem, éjjel tizenegykor rám csörgött, és ledorongolt, hogy miért nem fordultam hozzá” – meséli Szegő Lászlóné, a G’Roby egyik adminisztrátora. Mint mondja, főnöke nem veszekszik, ha valamelyik kolléga hibázik, hanem rögtön a megoldást keresi. Nem a hirtelen meggazdagodás vágya hajtja, s nem változott meg: ma sem több tízezer forintos öltönyben jár, hanem ugyanúgy farmerban, mint régen. Csak közben a vállalkozásai nőttek fel.

GÁRDONYI RÓBERT 36 éves, az érettségi után öt évig a Malévnál dolgozott, mint forgalmi tiszt, majd a Hungexpóhoz került kiállítás-kivitelezőként.

Feleségével jelenleg nyolc G’Roby kft. tulajdonosa. A koordinációs tevékenységet folytató Centrum Kft. mellett az élelmiszerüzleteket működtető Józsefváros, Terézváros, Erzsébetváros, Buda és Várker nevű cégek tartoznak ide; a G’Roby Belváros Kft. cipőboltot takar, míg a Bony egy helyiség hasznosítására létesült. A G’Roby Sportegyesület a tereprally szakágra specializálódott, három versenyzővel.

Egykor cselgáncsozott, válogatottkeret-tagságig vitte. Gyermekei 9 és 6 évesek. Szabadidejét a családjával tölti, amelybe újfundlandi kutyája is beleértendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik