Gazdaság

KÖRNYEZETVÉDELEM – Ígéretek

Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamat keretében 2002-ig ratifikálja a kiotói jegyzőkönyvet – erősítette meg Pepó Pál környezetvédelmi miniszter a múlt héten, az ENSZ égisze alatt kidolgozott Éghajlatváltoztatási Keretegyezmény bonni ülésszakán. Az 1997 végén aláírt jegyzőkönyvben az átalakuló gazdaságú országok ígéretet tettek arra, hogy szén-dioxid kibocsátásuk 2000-ben nem haladja meg a tíz évvel korábbi szintet.

A bonni konferencián a viták akörül sűrűsödtek, hogy milyen új formákat alkalmazhatnak a fejlett országok kibocsátáscsökkentési kötelezettségeik együttes végrehajtására. Szintén téma volt a fejlődő országok – önkéntes alapon megvalósuló – bevonása a klímavédelmi törekvésekbe. Ezen országok kibocsátása ugyanis drasztikusan növekszik, ám jelenleg semmilyen korlátozási kötelezettségük nincs.

A környezetvédelmi tárca – együttműködve más minisztériumokkal, illetve a tudományos élet és a környezetvédelmi mozgalmak képviselőivel – a közeljövőben átfogó klímavédelmi stratégiát dolgoz ki és tár a szélesebb közvélemény elé. A stratégia megvalósítását az is indokolja, hogy a klímavédelmi célokat szolgáló európai uniós pénzügyi erőforrások hozzáférhetővé és mozgósíthatóvá váljanak.

Pepó Pál a múlt héten Joseph Grandmaisonnal, az amerikai kormányzat kereskedelemfejlesztési hivatalának (Trade and Developement Agency – TDA) igazgatójával is tárgyalt Budapesten. A TDA közel tíz év alatt 1,2 millió dollárral támogatta a Környezetvédelmi Minisztérium – szilárd és veszélyes hulladékok kezelésével, továbbá kármentesítéssel kapcsolatos – projektjeit, megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozásával. Szeptemberben készült el például a Csepel Ipari Park és a budafoki barlanglakások kármentesítési megvalósíthatósági tanulmánya, valamint a galvániszap-hulladékok ártalmatlanítását vizsgáló szakértői munka. A tárca jelenleg két új – az Ózdi Ipari Parkra és a Berhida-Peremartoni Vegyipari Vállalatra vonatkozó – kármentesítési projekt elfogadásáról várja a TDA döntését.

Az OECD környezetpolitikai vizsgálati munkacsoportja november 8-i párizsi ülésén a 28 tagország és az Európa Bizottság szakértőinek részvételével megvitatta és elfogadta a magyar környezetpolitikai teljesítményről szóló jelentést, s szakmai ajánlásokat fogalmazott meg az ország számára. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik