Gazdaság

PFIZER-AJÁNLAT – Belázasodtak

Felvásárlási harc robbant ki az Egyesült Államok kilencedik legnagyobb gyógyszergyárának számító Warner-Lambert cégért. Akármi lesz is az eredmény, annyi bizonyos: a küzdelem végén a világ legnagyobb gyógyszergyártója jön létre. Az ügy azzal indult, hogy a Warner-Lambert békés fúziós megállapodást kötött az American Home Products (AHP) céggel – az amerikai piac 5. legnagyobb szereplőjével -, ám néhány órával az aláírás után a gyártók rangsorában a második helyen álló Pfizer nem kötelező érvényű felvásárlási ajánlatott tett a Warner-Lambertre.

Az AHP-szerződés értelmében a két vállalat tulajdonosai egy eltérő arányú részvénycsere nyomán 50-50 százalékos részesedéshez jutnának a jövő év közepéig létrehozandó AmericanWarner nevű új társaságban, amelynek piaci értéke 140 milliárd dollár, éves forgalma pedig 26 milliárd dollár volna (az eladásokból mintegy 17 milliárdot tenne ki a gyógyszerek, további 4,5-4,5 milliárdot pedig az egyéb gyógykészítmények, illetve az agrokémiai termékek értékesítése adna). A gyógyszereladások terén az AmericanWarner megelőzné az eddigi globális piacvezetőt, a szintén amerikai Mercket, több mint 5 százalékos részesedést szerezve az évi 300 milliárd dolláros világpiacon.

Az egyezség megkötése után a Pfizer bejelentette, hogy a maga részéről 2,5 saját részvényt kínál a Warner-Lambert minden papírjáért. Az ajánlat értéke eredetileg 82,4 milliárd dollár volt. A Pfizer árfolyama azonban a kedvezőtlen piaci reakció miatt jelentősen visszaesett, így az összeg 73 milliárd dollárra olvadt, ami már “mindössze” 3 milliárdos plusz az AHP-megállapodáshoz képest. A Pfizer ezenkívül ahhoz a feltételhez köti ajánlatát, hogy a Warner-Lambert bontsa föl az AHP-vel aláírt szerződés azon elemét, miszerint bármelyik fél 2 milliárd dolláros bánatpénzt köteles fizetni, ha eláll az egyesüléstől, és egy másik gyártóval szövetkezik. A Pfizer ezt a klauzulát jogellenesnek tartja, és ajánlatával egyidejűleg bírósági úton meg is támadta.

David Shedlarz, az újabban leginkább a Viagráról ismert Pfizer pénzügyi igazgatója kijelentette: maximálisan el vannak kötelezve a Warner-Lambert megszerzése iránt, ugyanakkor kitérő választ adott a kérdésre, hogy készek-e nyílt ellenséges ajánlatot tenni abban az esetben, ha a Warner-Lambert igazgatósága részéről elutasításba ütköznek. Márpedig egyelőre ez a helyzet, mert a Warner-Lambert és az AHP vezetői egyaránt az aláírt szerződés betartása mellett foglaltak állást, ezenkívül John Stafford megalapozatlannak minősítette a Pfizer véleményét a 2 milliárd dolláros klauzuláról. Elemzők mindazonáltal nem tartják kizártnak, hogy a Pfizer végül sikerrel jár, amivel egy évi 28 milliárd dolláros forgalmú vállalat jönne létre. A Warner-Lambert egyébként főleg a Lipitor nevű koleszterinszint-csökkentő szer miatt fontos a két kérő számára. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik