Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Meglepetés nélkül

Nagyobb árfolyamváltozás az év hátralévő részében nem várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a BUX várhatóan a 7000-7800-as sávban fog mozogni – véli az MKB Befektetési Alapkezelő Rt. portfólió menedzsere. Az elkövetkező néhány hét során Dolhai Csaba óvatos emelkedést, azt követően pedig az árfolyamok lassú lemorzsolódását tartja valószínűnek. Az év utolsó hónapjaiban máskor szokásos felfelé menetelést az idén várhatóan ellensúlyozni fogja a 2000. év számítástechnikai problémája miatti árfolyamcsökkenés. A jövő év elején azonban a szakértő könnyen elképzelhetőnek tart egy komolyabb árnövekedést is, bepótolandó az elmaradt év végi felfutást.

A portfólió kialakítása során elsősorban olyan közepes forgalmú részvényeket választott, amelyek teljesítménye elmaradt az elmúlt hónapokban a BUX-tól. A Pannonplast és a Mezőgép bekerülését a közepes kilátások figyelembe vétele mellett is nagyon alacsony ár, a NABI kijelölését pedig a kiváló kilátások indokolják.

Az áramszolgáltatók 5-5 százalékos jelenlétét a várható év végi erősödés, a gyógyszeripar részvényeinek beválogatását pedig az ágazat jó kilátásai magyarázzák.

A vegyipari ágazat papírjait jelenleg túlértékeltnek tartja a menedzser, éppen ezért ki is maradtak ebből a portfólióból.

Az OTP és a Mol szerepeltetését viszont az indokolta, hogy dacára a jó piaci kilátásaiknak, árfolyam-emelkedésük elmaradt a BUX-tól.

Az állampapírpiacon, s azon belül is főleg a hosszabb futamidejű papírok esetében, szeptember 14-ig – az akkor megjelenő, 11 százalék körülire várt inflációs adat miatt – hozamemelkedéssel számol az alapkezelő társaság. Szeptember második felétől azonban a kormány kiszámítható inflációs politikájának ismeretében már hozamcsökkenést jeleznek előre az MKB elemzői. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik