Belföld

Ők lehetnek a Fidesz vesztesei

parlament(960x640)(1).jpg (parlament)
parlament(960x640)(1).jpg (parlament)

Több vezető fideszes politikus akár a jelenlegi fizetésének a felét is elvesztheti azzal, hogy le kell mondania az önkormányzati tisztsége után járó fizetéséről – írja a Blikk.

A 155 álláshalmozó – parlamenti és önkormányzati posztot egyszerre betöltő – politikus az országgyűlési mandátuma után járó 147,4 milliós havi fizetése és költségtérítése mellé havi 68,4 milliót kaszál az önkormányzati tisztségek után.

A képviselőknek azonban a következő ciklusban választaniuk kell a kétfajta tisztség között. Sőt valószínűleg olyanok is lesznek, akik a két szék közt a pad alá esnek, hiszen ha képviselőjelöltként kudarcot vallanak, s a helyhatósági választáson is leszerepelnek, úgy oda mindkét állás.

A Blikk megvizsgálta a pozícióhalmozó kormánypárti jelöltek listáját, s megbecsülte, milyen fizetésre számíthatnak a 2014-es választások után. A számok azt mutatják, a fő vesztesek havi bruttó egymillió forintot is bukhatnak. Az összeg egyik része abból áll, hogy a havi 500-600 ezer forintos polgármesterségtől, megyei elnökségtől búcsút kell venniük azoknak, akik egyéniben indulnak, és nyernek is. Továbbá költségeikre sem jár készpénz, legjobb esetben üzemanyagkártyát és állami lakást kapnak. Ez is akár 500-700 ezres kiesés, amit csak részben ellensúlyoz, hogy a 231 900 forintos képviselői alapfizetés közel 750 ezerre nő.

A fő vesztes Törő Gábor lesz, aki közgyűlési elnökként és önkormányzati képviselőként is dolgozik. Az ő eddigi bruttó közel 1,8 milliós juttatása könnyen meglehet, hogy a várható minimumra, kevesebb mint 750 ezer forintra csökken – ha bejut az Országgyűlésbe. Az ennél magasabb bérhez ugyanis jelentősebb parlamenti tisztség, így bizottsági elnökség, frakcióbeosztás kellene. De Törőnek – akárcsak a legtöbb, önkormányzatokban dolgozó képviselőnek – ilyen nincs. Hasonló összeget bukik Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik