Gazdaság

A MŰSZERTECHNIKA IRODATECHNIKA KFT. ÜGYVEZETŐJE – Maximumra felpörögve

Lakatos István, ha nem is keresi, vonzza a megoldandó problémákat. Így legalább mindig akad mit csinálnia.

Amit lehet, a végső ideig nyújt, az utolsó pillanatban viszont felpörög, s ekkor tudja kihozni magából a maximumot – mondja Lakatos Istvánról egy kollégája. Berke Tamás egy Fókusz nevű embert is gyakran hallott emlegetni, amikor belépett a céghez, s csak később jött rá, hogy az illető azonos a nagyfőnökkel. Amennyiben valaki meg akar oldani egy problémát, s önmaga nem boldogul, akkor Berke szerint Lakatos Istvánhoz forduljon – már ha eléri.

A Műszertechnika ügyvezető igazgatója immár hetedik éve tölti be ezt a posztot, és saját meglátása szerint a sikerét három fő jellemvonásának köszönheti. Egyrészt a megoldáscentrikusság, azaz, hogy soha nem akar veszíteni, s gondolatait is ez vezérli. Másrészt, hogy először mindig felülről nézi a dolgokat. “Persze nem szabad felületesnek lenni, de csak akkor szabad a részletekkel is foglalkozni, ha tudjuk, hogy az egész működőképes” – vallja Lakatos István, aki szerint a fentieken kívül, harmadikként, a csapatmunkára és a feladat delegálására való képességének is köszönhető, hogy sikeresen tudja irányítani a céget.

Lakatos István kezdetben a tudományokban mélyedt el: másodikos gimnazistaként országos matematika versenyt nyert, az egyetemen két éven keresztül népköztársasági ösztöndíjat kapott, a diploma átvétele után pedig egy kutatóintézetben töltött el három évet.

Aztán egy hirtelen kanyarral a Műszertechnikánál helyezkedett el, kereskedelmi területen. “Hiányoztak a napi sikerek, az állandó megmérettetés” – indokolja a váltást, hozzátéve: gyerekkorától kezdve jó szervezőnek számított, s a tudományos életben nem sikerült olyan feladatot találnia, ahol erre szükség lett volna. Mindemellett nem magányos farkas: ügyködni, kapcsolatokat tartani – ez az életeleme. “A munkaidőm kilencvenöt százaléka azzal telik, hogy emberekkel kommunikálok, számítógép mellé pedig csak a szabadidőmben ülök, s az áttanulmányozandó anyagok is estére, hét végére maradnak.”

Újabb csavar következett az életében, amikor a cégen belül át kellett nyergelnie a számítástechnikáról az irodatechnikára, mely üzletágat akkor szándékoztak a társaságnál beindítani. “Ez kényszer volt, hiszen az ember nem szívesen ugrik bele egy három méter mély medencébe, amikor még úszógumival sem úszott. A cégnél eredetileg úgy gondolták, hogy az addigra kialakult háromezres vevőkör ezentúl faxot vagy fénymásolót is azoktól rendel majd, akiktől a számítógépeket vásárolta. Ez nem vált be, az új profil új csapat felállítását követelte meg. Lakatos István szerint az irodatechnikai piacon szereplő akkori konkurenseik azért tűntek el, mert nem ébredtek rá erre időben.

Az ügyvezetőt Széles Gábor nem tudta klónozni, ezért a munkaidejét hosszabbította meg, amikor – állásában meghagyva – kinevezte az Ikarus Rt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettesévé is. Szélesnek ugyanis olyan emberekre volt szüksége, amikor “átvette a hatalmat” az Ikarusnál, akikben messzemenőkig megbízhat, így egyik napról a másikra átvitte magával a Műszertechnika menedzsmentjének jelentős részét. “Héttől kettőig az Ikarus gyárban, majd este kilencig a Műszertechnikánál dolgoztam, ahol kollégáim kitették a faliújságra, hogy csak másodállásban vagyok vezérigazgató-helyettes az Ikarusnál” – meséli Lakatos István.

“Vannak, akik nem bírják ezt a pörgős, nyüzsgős stílust, de én fél szavakból megértem, amit mond” – beszél főnökéről Balázs Hajnalka, akivel az ismeretség onnan ered, hogy még tizenhét évesen ő gépelte Lakatos István diplomamunkáját.

Mindig a legrosszabbra számítok, ezért az üzleti életben meglepetés még érhet, de csalódni nem tudok” – hangsúlyozza Lakatos István, aki a sportolásnak is nagy jelentőséget tulajdonít. Szerinte ennek köszönheti a végtelen kitartását, s bármilyen rossz hangulatban van, a sporttal képes kikapcsolódni. Úgy tartja, abból is előnyt merített, hogy – késői gyerekként – tinédzser korában hallott rengeteg életbölcseletet az apjától. Tőle tanulta meg például, hogy egyszerre csak egy problémát kell megoldani.

Felfokozott munkatempó ide vagy oda, a Műszertechnika Irodatechnika ügyvezető igazgatója szerint a világ annyira felgyorsult, a fiatalok olyan jó kiinduló helyzetből startolnak, hogy ha nem vált ismét, három év múlva talán nyugdíjba is kell mennie. –

LAKATOS ISTVÁN 1984-ben végzett a Műegyetem Villamosmérnöki Karán, majd – a Magyar Tudományos Akadémia Tudományos Minősítő Bizottságának ösztöndíjasaként – a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben tanult.

A Műszertechnika alkalmazásában 1987 óta áll: mérnök-üzletkötőként kezdte, külkereskedelmi osztályvezetőként folytatta, majd az irodatechnika üzletág igazgatója lett. 1992-től az akkor alakult Műszertechnika Irodatechnika Kft. ügyvezető igazgatója, e beosztása mellett 1996 és 1998 között az Ikarus Rt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettesi posztját is betöltötte.

Nős, felesége mérnök-tanár, egy négyéves fiú és egy öthónapos fiú-lány ikerpár édesapja. Tíz évig versenyszerűen atletizált, szabadidejében teniszezik, síel, focizik és legalább nyolc órát alszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik