Belföld

DK: Ne csak Orbán nyelvtanárát támogassák!

Csak öt cég kapott állami megrendelést uniós nyelvoktatásra

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli, hogy ne csak a Fideszhez közeliként elkönyvelt cégek kapjanak megrendelést az európai uniós forrásból indított lakossági nyelvoktatási programban. Az ellenzéki párt emlékeztetett rá, hogy novemberben jelentették be annak a kiemelt uniós projektnek az elindítását, amellyel százezer felnőtt kaphat támogatást informatikai és idegen nyelvi képzésekhez. A keretösszeg több mint 12,5 milliárd forint, egy jelentkező maximum bruttó 90 ezer forint felhasználására jogosult.

Varju László, a DK-hoz tartozó független országgyűlési képviselő azt mondta: bár háromszáz vállalkozás várta, hogy részt vehet a projektben – többen ennek reményében nem hajtottak végre leépítést –, általános felháborodást keltett a nyelvoktató cégek között, hogy csak öten kaptak megrendelést a pályázaton, köztük Orbán Viktor miniszterelnök korábbi angoltanárának vállalkozása és más Fidesz-közeli cégek.

Az ellenzéki párt követeli, hogy bővítsék a megrendeléshez jutó vállalkozások körét. Varju László megjegyezte: kérdéssel fordulnak a kormányfőhöz az ügyben. Arra várnak biztosítékot, hogy az uniós forrásokat a versenysemlegesség elvének megfelelően osztják el, és nemcsak Orbán Viktor korábbi nyelvtanára, illetve más, befolyásos kapcsolatokkal rendelkező cégek kapnak megbízást, hanem kis és közepes vállalkozások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik