Gazdaság

BAKONYI ERŐMŰ – Magyar magán

Először került magyar magántulajdonba egy hazai erőmű, miután hatályba lépett a Bakonyi Erőmű Rt. eladásáról szóló szerződés. A cég 50 százalék plusz egy szavazatát kitevő pakettet fele-fele arányban a Transelektro és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvest konzorciuma szerezte meg.

Az állami irányítás alól A kikerülő, 16,23 milliárdos jegyzett tőkéjű Bakonyi Erőmű Rt. vételárát firtató kérdésekre Székely Péter, a Transelektro Rt. elnök-vezérigazgatója diplomatikusan annyit közölt: az igazodik a korábbi erőmű-eladásokéhoz, s a fizetendő összeg részben az erőműtendertől függ. Decemberben egyébként még 65 százaléknyi pakett megvételéről volt szó, 34 százalékos árfolyamon. Az eladásra kínált csomagon azonban változtatni kellett, mivel így az ország hetedik energiatermelőjéből a dolgozói tulajdonra szánt részvényeket képtelen lett volna kiadni a vagyonkezelő. Egyébiránt a négy bányát és két erőművet birtokló Bakonyi Erőmű az elmúlt évet 10 milliárdos árbevétel mellett 400 milliós veszteséggel zárta; a nyereségre – az idei nullszaldó után – valószínűleg 1999-ig várhatnak az új tulajdonosok.

A konzorcium nem kíván harcba szállni az utolsóként állami kézben maradt termelőért, a Vértesi Erőmű Rt.-ért. További befektetéseit inkább új szerzeményének szánja: jövőre kezdődik egy 150 megawattos blokk 150 millió dollárba kerülő telepítése Inotán. Már amennyiben nyernek a futó erőművi kapacitástenderen. (A fejlesztést kétharmad részben a most bankgaranciát adó Magyar Külkereskedelmi Bank és az OTP Bank állná.) A másik telephelyen, Ajkán működő egységnél az ezredfordulóig szóló áramátvételi szerződés meghosszabbítása szerepel a konzorcium terveiben. Az erőmű mai 3200 fős dolgozói létszámát egyébként Székely Péter túlzottnak minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik