Gazdaság

Megindult a roham a budapesti albérletekért

Lakas(210x140)(1).jpg (lakás, albérlet, ingatlan)
Lakas(210x140)(1).jpg (lakás, albérlet, ingatlan)

A felsőoktatási hallgatók rohama miatt duplázódott meg a fővárosi lakáskiadás. Meglepő, de kelendőbbek lettek a nagy lakások, ám az áruk ennek ellenére sem ment fel.

Az elmúlt években a diákok egy része a kis garzonlakásokat kereste, mások többen összeállva igyekeztek nagyobb, többszobás lakást kivenni, amely így egy személyre bontva gazdaságosabb variáció – tapasztalta a Duna House.

Az idén augusztusban viszont az elemzésüknek meglepő eredménye lett. Ugyanis az idén feltűnően többen (csaknem negyedével többen) választották a közös albérleti megoldást. Ez a legalább 70 négyzetméteres, többszobás lakást kínáló tulajdonosoknak kedvezett. Az év első felében a 70 négyzetméternél nagyobb lakások forgalma még csak a teljes albérleti piac 43 százalékét tette ki. Augusztusban azonban ez az érték 53 százalékra ugrott fel adataik szerint.

A 70-110 négyzetméter közötti (augusztusban látványosan keresettebb) méretkategória átlagos szobaszáma 2,9 volt (a szokásos piaci átlag 2,1). Az év első felében éppúgy 22 százalék volt a panelek forgalma a téglalakások mellett, mint augusztusban.

Érdekes módon az intenzív forgalom nem volt hatással az árakra. A DH hálózata például augusztusban a szokásos havi albérletmennyiség dupláját közvetítette. S ezen belül a 70-110 négyzetméter közötti bérlakások ára nemhogy nőtt volna, hanem kicsit még csökkent is: az első félévben még 117 ezer Ft volt az átlagos díj, augusztusban már csak 108 ezer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik