Belföld

A HM szerint nem változnak a hadkötelezettség szabályai

Kizárólag rendkívüli állapot idején fognák hadra az arra alkalmas állampolgárokat; ez eddig is így volt - állítja a tárca.

Ugyanazok a feltételek vonatkoznak az elkészült törvénytervezetben a hadkötelezettségre, mint eddig, vagyis csak rendkívüli állapot idején lépne életbe, és ha támadás fenyegeti az országot – mondta Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kabinetfőnöke csütörtökön a Magyar Televízió reggeli műsorában.

A kabinetfőnök hangsúlyozta: a törvénytervezetben erre vonatkozóan “gyakorlatilag semmi nem változik, ami eddig volt; kizárólag rendkívüli állapot idején, amikor az országot támadás éri és konfliktusba keveredik egy másik országgal (…) akkor lép életbe a hadkötelezettség”.

Hozzáfűzte, hogy még egy lehetőség van: ha ennek a támadásnak veszélye fenyegeti az országot, tehát a határokon mozgósítanak, akkor az Országgyűlés dönthet a megelőző védelmi helyzet kihirdetéséről és egy másik döntésével bevezeti a hadkötelezettséget.

“Ugyanezek a szabályok szerepeltek a most hatályos törvényben, semmi nem változott” – hangsúlyozta.

A Napi Gazdaság szerdai számában egy kormány számára készített törvénytervezetre hivatkozva írta, hogy a honvédelmi tárca rendkívüli védelmi helyzetben a 18-40 éves korosztály számára visszaállítaná a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik