Belföld

Navracsics a médiatörvény céljáról

"A médiatörvénnyel nem veszélyeztetni, hanem erősíteni akartuk a véleményszabadságot."

A közigazgatási és igazságügyi miniszter Brüsszelben az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) előtti meghallgatásán mondta ezt, miután több EP-képviselő felvetette a magyar médiatörvény kérdését. Navracsics Tibor közölte, hogy a magyar kormány a jövő hét elején – határidő előtt – elküldi hivatalos válaszát Brüsszelbe.

A LIBE-meghallgatáson elhangzott olyan képviselői felvetés, hogy a magyar törvény – azzal, ahogy megfogalmazza a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét – korlátozza a véleményszabadság érvényesülését, de erre Navracsics azt felelte, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás nem jelent veszélyt a véleményszabadságra nézve.

A törvény megalkotásakor a véleményszabadság erősítése volt a cél, de ha az Európai Bizottság szerint a magyar szabályozás mégis veszélyezteti a véleményszabadságot, akkor megtalálják “a megfelelő szabályozási spektrumot”, amely a kiegyensúlyozottság igényét is kielégíti – mondta.

A miniszter közölte: a magyar bírói állásfoglalásokban már kiérlelődött a kiegyensúlyozott tájékoztatás fogalmi követelményrendszere. Így a kiegyensúlyozottságot nem minden egyes adás vonatkozásában kell “patikamérlegen méricskélni”, hanem a műsorfolyam egésze tekintetében.

Egy másik képviselői felvetésre, amely a médiahatóság vezetőjének szerepére vonatkozott, Navracsics Tibor elmondta, hogy a médiatanácsi határozatok ellen bírósághoz lehet fordulni. Kitért arra, hogy a magyar médiatörvény a gyűlöletbeszéd visszaszorítását is célozza.

A vitában az általánosabb igazságügyi kérdések között szóba került az európai áldozatvédelmi szabályozás ügye. E tekintetben egyelőre nincs minősített többségi támogatást élvező tervezet a tagállami kormányokat képviselő igazságügyi tanács előtt, és Navracsics szerint most meg kell várni az Európai Bizottság – az EU legfőbb végrehajtó testülete – új javaslatcsomagját.

Nagy figyelmet szenteltek a képviselők az EU és az Egyesült Államok közötti adatcserével, illetve adatvédelemmel kapcsolatos kérdéseknek. Navracsics Tibor elmondta, hogy a légi utasokkal kapcsolatos adatszolgáltatás ügyében viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen már meglévő szerződést kell frissíteni.

Az átfogó adatvédelmi egyezmény ügyében azonban még szélesebb körben kell tárgyalásokat folytatni. Magyarország a hét végén Budapesten európai és amerikai szakértők részvételével szervez tanácskozást ebben a kérdésben – közölte a magyar igazságügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik