Belföld

Államosítják a térfigyelőket?

Elvonhatják a rendőrségtől, illetve az erre szakosodott cégektől a térfigyelő kamerák felügyeletét.

A Népszava szerint egyetlen, állami megrendelésre dolgozó vállalkozás kaphatja meg a térfigyelők felügyeleti jogát, egyelőre csak a fővárosban. A lap belügyi forrásra hivatkozva arról ír, hogy a fővárosi önkormányzat – a Belügyminisztériummal egyetértésben – egy később kijelölendő központot képzel el, ahová a jelenlegi üzemeltetőknek kötelességük lenne „átkötni” a kamerákat.

E központból értesítenék a hatóságokat, ha a képernyőkön intézkedésre alapot adó eseményeket észlelnek. A Népszava úgy értesült, hogy a tervek szerint a Fővárosi Közterület-felügyelet kaphatná meg a kamerák ellenőrzésének jogát. A cég azonban nem rendelkezik megfelelő technikai, személyi kapacitással a feladatra, várhatóan egy magánvállalkozás bevonására lesz szükség.

A Fővárosi Közterület-felügyelet később közölte: a Fővárosi Önkormányzat sem koncepciót nem dolgozott ki, sem döntés nem született erről. Hangsúlyozták: a térfigyelő kamerák által közvetített képeket kizárólag a rendőrség és a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai nézhetik, és hozhatják meg azokat az intézkedéseket, amelyeket saját szakterületükön a képek alapján szükségesnek vélnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik