Gazdaság

Az EKB figyelmeztette Magyarországot

Az Európai Központi Bank (EKB) kedden arra figyelmeztette Magyarországot, hogy az MNB-törvény tervezett változtatásai, a bankot érintő kormányzati bírálatokkal együtt a magyar jegybanki politika befolyásolására irányuló kísérletnek tekinthetők.

“Amint azt az EKB konvergencia jelentéseiben kitartóan észrevételezte, bármely, ilyen jellegű befolyás ellentétes lenne az uniós szerződés 130. cikkével, amely a tagállamok kormányaitól a központi banki függetlenség alapelveinek tiszteletben tartását követeli meg” – mutat rá az EKB honlapján olvasható állásfoglalás, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium kérésére a jegybanktörvénynek a monetáris tanács tagjainak kinevezésére vonatkozó módosítását véleményezi.

Az EKB állásfoglalásban megjegyzi, hogy a monetáris tanács tagjaira irányadó kinevezési eljárás a múltban is gyakorta módosult, és az MNB-törvényt ebben az évben is több alkalommal módosították, álláspontja szerint e változtatások bevezetése károsan érinti az MNB szervezeti és irányítási stabilitását. Emlékeztetik a magyar hatóságokat arra, hogy az MNB-törvény értelmében a jegybank feladataival kapcsolatos döntések és jogszabályok tervezeteire nézve ki kell kérni az MNB véleményét. Az EKB értesülései szerint a magyar hatóságok e kötelezettségüknek nem tettek eleget, nem csak a felügyelő bizottságról szóló törvényjavaslat, hanem más jogszabályi rendelkezések, így a 2011. évi költségvetési javaslat esetében sem.

A jegybanktörvény módosítása értelmében a monetáris tanács tagjait a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli, így a monetáris tanács négy külső tagja mandátumának február végi lejárta után már a parlament dönt az új tagokról. A korábbi szabályozás szerint a monetáris tanács távozó külső tagjainak helyére a jegybankelnök és a miniszterelnök két-két személyt jelölhetett.

Egy másik módosítás megváltoztatja az MNB felügyelő bizottsági tagjainak díjazását: felügyelő bizottság elnökének tiszteletdíja havi bruttó 1,2 millió forintra, a többi tagé 800 ezer forintra emelkedik. Ez felülírja azt a nyár végén elfogadott módosítást, ami a jegybank elnökének fizetését 2 millió forintban maximálta, az alelnökök, a monetáris tanács és az fb tagjainak díjazását pedig ennek bizonyos százalékában állapította meg.

Az EKB álláspontja szerint aggályokat vet fel kizárólag az fb tagok fizetésének emelése. Ezzel az MNB olyan helyzetbe kerül, hogy a felügyelő bizottság tagjainak megemelt tiszteletdíja magasabb lesz a monetáris tanács egyes tagjainak nemrégiben csökkentett fizetésénél. Az indoklás szerint ez az emelés biztosítja, hogy az fb tagjainak díjazása arányban álljon az általuk végzett munka mennyiségével és minőségével. Az EKB úgy véli, mindez nyomást gyakorol az MNB jelenlegi elnökére és döntéshozó szervének tagjaira, ami nem egyeztethető össze a központi banki függetlenséggel.

A jelenlegi gazdasági helyzet, és az állami szektorban a jövedelmek csökkentésére bejelentett kormányzati szándék kétségeket ébreszt a tekintetben, hogy az MNB felügyelő bizottság új tagjai tiszteletdíjának emelése megfelelően időzített-e – teszik hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik