Gazdaság

Uniós szordínó

Őszig vár az EU a magyar konvergenciajelentés erőteljesebb bírálatával, nemtetszését azonban éppen a politikai semlegesség jegyében kénytelen kinyilvánítani.

Figyelmeztet is, meg nem is az Európai Unió a várhatóan szerdán (lapzártánk után) nyilvánosságra kerülő, a Magyarország által benyújtott konvergencia-jelentésről készített véleményében – szivárgott ki brüsszeli forrásoktól.

A csepegtetett információk szerint Brüsszel tekintettel lesz a tavaszi választásokra, nem kíván muníciót szolgáltatni a kampányhoz, s így őszre halasztja az államháztartási hiánnyal kapcsolatos újabb kritikákat. Az azonban valószínűnek tűnik, hogy teljesen nem hagyja szó nélkül a magyar költségvetési folyamatok tálalását, nem nyeli le a magyar kormány által benyújtott konvergencia-jelentést.

Abban ugyanis az áll, hogy Magyarország továbbra is a 2010-es euróövezeti belépést veszi célba, s teszi ezt annak ellenére, hogy nemcsak a piaci elemzők, de a nagy nemzetközi szervezetek (IMF, OECD), sőt maga az EU, annak pénzügyi biztosa és elnöke is – finoman szólva – kétségeit fejezte ki a magyar költségvetési helyzettel kapcsolatban.

Ha az EU vezető testületeiben elvként fogalmazódott meg, hogy még indirekt módon sem avatkozik be a tagországok választási kampányaiba, akkor kénytelen valamit mondani az általa korábban bírálattal illetett konvergencia-programról is, hiszen ellenkező esetben a kormány teljes joggal hangoztathatná, hogy az Brüsszel elfogadta és támogatja a jelentést. Úgy tűnik, az EU a magyar népmeséből jól ismert juhászleány stratégiáját követi, aki visz is ajándékot Mátyás királynak meg nem is, amikor kosárral letakart galambokkal állít az uralkodó elé. Brüsszeli források szerint így az EU jelentésében csupán az áll majd, hogy az unió a konvergencia-program kiegészítését tartja szükségesnek. Nyilvánvaló az is, hogy az EU az újonnan megalakuló kormánytól vár érdemi lépéseket az államháztartási hiány csökkentése irányában, így egy jó taktikai és stratégiai érzékkel megáldott leendő pénzügyminiszter vélhetően elébe megy meghirdetett programjával az őszre várható, s akkor valószínűleg komoly piaci reakcióval is fenyegető dörgedelemnek, sőt az esetleges szankcióknak.

A jelentéstervezetről kiszivárgott hírek szerint az EU nyolc hónapot adna arra, hogy a kormány újabb intézkedéseket tegyen a hiány csökkentésére. A konvergencia-program tartja magát a 2010-es eurózóna-csatlakozáshoz. Ehhez egyebek mellett az kell, hogy 2008-ban a GDP arányában mért államháztartási hiány ne haladja meg a 3 százalékot. A program előirányzata szerint a tavalyi évre tervezett 6,1 százalékos hiány évente nagyjából 1,4 százalékkal mérséklődne, így 2008-ra csupán 1,9 százalék lenne a deficit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban erősen kétséges, hogy tartani lehetne ezt az ütemet az államháztartás szerkezetének érdemi reformja és/vagy roppant jelentős költségvetési kiadáscsökkentés nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik