Gazdaság

Nem hatnak a tüntetések a forintra

A FigyelőNet által megkérdezett elemzők szerint a forint árfolyamára az elkövetkezendő két hét belpolitikai eseményei nem lesznek hatással. A politikai események helyett most már lassan a gazdasági mutatókra helyeződik a hangsúly.

A pénteki bizalmi szavazás fontos volt a befektetők szempontjából, hiszen ez nagy kockázatot jelentett a szemükben. Azzal, hogy a parlament támogatásáról biztosította a kormányfőt, mérsékelte a politikai kockázatot a befektetőkben – mondta el lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. A forintpiacon jelenleg stabilizálódás figyelhető meg. Az elmúlt hetek eseményeinek egyébként sem volt nagy hatása a forintra, az ingadozás 2-3-4 forintban határozható meg, az események inkább az állampapírok piacára hatottak, ahol 40-50 bázispontos emelkedést is lehetett tapasztalni – mondta Török.

Az elemző szerint Magyarország formálisan túljutott a bizonytalan időszakon, és a gazdaság kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba. A politikai kockázat kezd kiárazódni a piacon, és egyre inkább a gazdaság kerül előtérbe a politikával szemben; a piac inkább a makroadatokra és a jegybanki alapkamat emelésére figyel már – jegyezte meg a Raiffeisen elemzője. Mivel személycserékre nem szokott érzékenyen reagálni a pénzpiac, így ilyen, esetleg bekövetkező lépésektől sem vár lényeges változást a szakember.

A mindennapos ellenzéki ellenállás és tüntetés Hegedűs Csaba, az Inter-Európa Bank (IEB) elemzője szerint sem befolyásolja a forintárfolyamot. Az IEB szakértője szerint is egyre inkább áttolódik a figyelem a politikai eseményekről a gazdasági mutatókra. Hegedűs szerint jelentősebb változást az ország hitelminősítésében bekövetkező változások hozhatnak, ugyanis záros határidőn belül lehet arra számítani, hogy a Fitch és a Moody’s módosít a Magyarország hitelbesorolásán.

Az általunk megkérdezett elemzők úgy vélik, a forint az elkövetkezendő időszakban 272–280-as sávban marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik