Gazdaság

Új amerikai anzix

Jó burleszkhez kell a világ közreműködése, nélkülünk ugyanis nem megy.

A Borat szó szerint megrázóan röhejes, állandó készenlétben tartó film, a lehető legközelebb van az élet produkálta burleszkhez, és egészen távol a bonyolult karakterológiájú abszurdhoz. Elmondhatatlanul humoros, ezért botrányos. Sacha Baron Cohen – előző inkarnációjában: Ali G – viszonylag új, de változatlanul figyelemreméltó jelenség, a kínai piacon szerezte be a film teljes kelléktárát, szeret a teljes testfelületén szőrzetet, és leginkább olyan bajuszt viselni, mint Groucho. Megunva a hagyományos otthoni perverziókat, felejthetetlen Don Quijote/Sancho Panza párost alkotva, Borat Szaggyijev, valamint hűséges producer-operatőr kísérője, Azamat Bagatov a Kazah Kulturális Minisztérium megbízásából az Egyesült Államokba utazik tanulmányozni a dollártermelés mechanizmusát. A film poénjai részben a „fejlődő országok” polgárainak megdöbbentő élményeiből fakadnak, másrészt az eltérő kulturális értékek kontrasztjaiból, hogy finoman fogalmazzunk. A Borat nemcsak el akarja mozdítani az ENSZ humorlistáján a 94. helyen álló Kazahsztánt a kellemetlen pozícióból, van egy sokkal fontosabb célja: megmutatni az alakoskodásra, marketing PC-re épülő amerikai életforma valójában röhejes helyzeteit.


Új amerikai anzix 1

Az már a meseszerű, tévéfilmes eszközökkel készült, elformázott karakterekkel benépesített New York bandáiból is kiderült, hogy a világon egyetlen népre nem érvényes a pszichoanalízis: az írekre. Az írek nyakasak, öntörvényűek, zárkózottak, zárt a közösségük is, nem esznek meg isznak nagyokat, mint a Nagymenőkben, de a legeslegjobban azt nem bírják, ha valaki – akárcsak felületileg is – megkarcolja az életüket rendező sok száz éves szabályokat. A tégla című filmben ez történik. Martin Scorsese eredetileg szerette volna a Nagymenők triumvirátusát visszarendezni A téglában, de miután Robert De Niro nem vállalta, a többiek is visszaléptek. A szereposztás így is pazar: az ír maffiába beépülő rendőrt Leonardo Di Caprio, a rendőrségbe beépülő téglát Matt Damon játssza, Jack Nicholson pedig (őt se lehet fenyegetni a pszichoanalízissel), mint mindig, önmagát.


Új amerikai anzix 2

Nicholson intelligens bunkó figurája egyébként az egyetlen biztos pont a filmben; a többiek a rájuk mért súlyos személyiségzavarok miatt annyira frusztráltak, hogy az életüket kizárólag paranormális körülmények között élhetik le. A felütés és alapsztori kísértetiesen hasonlít a törvény helycserés támadását körüljáró Szigorúan piszkos ügyekre, de Scorsese ízesítésével A tégla mégis teljesen originális film. A rendezőnek most nagyobb kedve volt a természetes bűnösztön és a karriervágyból fakadó aljasság között húzódó keskeny határ eltüntetésére, a megfelelő helyen van a brutalitás, a naturalizmus éppúgy, mint az élet folytatásáról döntő rideg pár- és példabeszédek. Scorsese visszatért oda, ahonnan elindult, és ahol a legjobban érzi magát: az utcára, ahol a bűn és Amerika született.


A TÉGLA › Amerikai film › Rendező: Martin Scorsese › Főszereplők: Leonardo Di Caprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg › 140 perc

BORAT › Amerikai film › Rendező: Larry Charles › Főszereplők: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian › 80 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik