Gazdaság

A politikai harc új terepe

jelen pillanatban a regionalizmus és az önkormányzatiság.

Az értelmes vita – hogyan kellene újraosztani a hazai, illetve becsatornázni helyi szintekre az uniós forrásokat, s ezekhez rendelni a különböző szintű önkormányzatok feladatait – már jó ideje lekerült a napirendről. Mint minden egyéb, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehetne törvénybe foglalni. Helyette van a kormányzati csiki-csuki, miként lehet a helyi választásokon elszenvedett vereség ellenére koalíciós megbízottakkal működtetni a regionális pénzelosztó központokat, másfelől ennek ellenzéki tagadása. Az alapképletből gyanítható, hogy ami az elmúlt, illetve a közeli napokban önkormányzati egyeztetés címen történt-történik, nem más, mint a hazai hidegháború folytatása új fegyverekkel.

A miniszterelnök rendszeresen ülésező testületet képzelne el a helyhatósági ügyek megvitatására. A Fidesz első reagálása szerint ebben önkényesen akarja megválogatni a tárgyalópartnereket, ráadásul az ötletet az ellenzéktől lopta el. A hétvégi kongresszusán ugyanis a Fidesz többszintű fórumot hozna létre az októberi választások nyomán pozíciókhoz jutott, a párthoz tartozó, meglehetősen heterogén és ezért nehezen ellenőrizhető helyi vezetői masszából. A többrétegű alternatív struktúra szálai pedig a pártelnök, azaz Orbán Viktor kezében futnának össze.

Ez az elképzelés bizonyára alkalmas Orbán pozícióinak újrarendezésére a választási év végén, de nem oldja meg azt a helyzetet, hogy a hazai és uniós pénzeket továbbra is a kormány osztja. Gyurcsány Ferenc tehát elvileg lehet elfogadhatatlan tárgyalópartner az ellenzék számára, a gyakorlatban azonban megkerülhetetlen, s a jelek szerint ezt több fideszes polgármester is hajlandó elismerni. Mi több, a miniszterelnök további békülékeny gesztusra hajlik, amikor elfogadja, hogy az önkormányzati oldal saját maga jelölje ki tárgyalódelegációjának tagjait.

A politikai harc pillanatnyi állásában Gyurcsány lépéselőnybe került. Nyitott kérdés, s az sem biztos, hogy a hétvégi kongresszuson már eldől, vajon Orbánnak sikerül-e visszaállítania pártjában az uniszónót. De az biztos, hogy az érdemi kérdések megoldásához, vagyis a forrásokhoz méretezett önkormányzati feladatleosztás működő modelljének a kialakításához semmivel sem kerültünk közelebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik