Sokféle mezőgazdasági eredetű alapanyagot használnak az állateledel-gyártók termékeik elkészítéséhez. Így a hús, a szárnyasok, a tengeri állatok, a gabonák és egyéb termények, illetve az ezekből gyártott emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítása során keletkezett melléktermékek mind-mind a kedvencek tápjába kerülhetnek. Dán tudósok most egy alábecsült, ám igen nagy mennyiségben rendelkezésre álló, magas fehérjetartalmú alapanyagot hasznosítanának állateledelként: a halvért, amely mind a halászott, mind a telepeken tenyésztett halak feldolgozása során általában veszendőbe megy.

A tudósok szerint a lazacvér különösen könnyen emészthető fehérjékkel van tele, ráadásul omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyeknek érelmeszesedést gátló hatása van. A kutatók kiszámolták: évente 12 ezer tonna halvért pazarolnak el Dániában, ami 85 ezer ember számára elegendő protein forrása lehetne, illetve 25 ezer személy omega-3 zsírsav igényét elégíthetné ki. E zsírsavak – különösen manapság, amikor a túlsúly, valamint az azzal párosuló keringési betegségek a kutyák és macskák körében is gyakoriak – fontosak lehetnek az állateledel-gyártók számára is. Így a vitaminok és ásványi anyagok mellett hamarosan a halvérből származó szívvédő zsírsavak is megjelenhetnek a kedvencek tápjában.
