Gazdaság

Sheperd Bros Wine

Napnyugati borkalauzokban olaszrizlinget fikázó véleményeket olvashatni, melyek nyilván a tudatlanságból fakadnak. Az olaszrizlinget (wälschriesling) az igazi rizling, „a” Rizling, azaz a Rajnai rizling afféle fogyatékos kisöccseként állítják be, mely „gyengébb minőségű szőlő” (Mitchell Beazley: White Wine Guide).

Anyád gyengébb minőségű, az a csőmellű angol nő (Hofi Géza). Azért, mert az olaszrizlingből híg asztali trutyikat is lehet készíteni, melyeket az ember fatojás korában nyakló nélkül vedelt a kertvendéglő bádogasztalainál, esetleg fröccs formájában, sőt: egy délután száz kisfröccs formájában, attól még az olaszrizling világborokra is képes.

E heti borunk szép, világos szalmasárga, érett illatú, ízben is a túlérett gyümölcsöt jelző, egységes szerkezetű bor. Koncentrált, telt, lágy, hibátlan balanszú, remek itóka, alkohol- és extraktédes stichhel. Lágy karakter, a háttérben kis fanyarság, sav-alkohol-extrakt outputja egyensúlyban. Kerek, inkább feminin jellegű bor, édes és itatós finomság. Az alkoholok édessége és a savak visszafogottsága veszedelmesen jó ivásúvá teszi a bort. Megint egy piszok jó Sheperd Bros wine (tízéves egerszalóki műhely, 2002-től high tech, elegye a populárisabb borturizmusnak és a kőkemény minőségi borászkodásnak, gondolom, az előbbi az integrált kereken 75, utóbbi a saját 20 hektárról fakad).

Magam épp’ egy natúr pulykamellet ütöttem össze meglehetősen fűszeresen, kis szójalével, parmezánnal, borssal, mintha e borhoz találtam vóna ki. Nembelileg általánosítva e jó egyensúlyú, érett, nem savhangsúlyos és kerek bor fűszeres fehér húsok, nem zsíros tételek, roston fehérhúsú halak, sajtos tészták, alacsony savú ételek mellé biztos jó.

Egri Olaszrizling 2003, Juhász Testvérek Pincészete
* Szép, világos szalmasárga, érett illatú, egységes szerkezetű bor * Fűszeres fehér húsokhoz, roston fehérhúsú halakhoz, sajtos tésztákhoz * 1500 forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik