Gazdaság

Minőségi a magyar sonka

Ötvenmillió forint volt a húsvéti razzia nyomán a fogyasztóvédők által kiszabott összbírság – nyilatkozta Mesterházy Attila politikai államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján. A Hússzövetség főtitkára lapunknak megerősítette: Gyurcsány Ferenc csütörtökön elhangzott véleménye, miszerint a magyar sonka jobb, felmérésük szerint helytálló, és erre az eredményre jutottak a fogyasztóvédők is.

Véget ért a január elseje óta tartó élelmiszer-razzia, amelynek fő célja a húsvéti slágertermékek, így például a tojás és a sonka minőségvizsgálata volt.

Süth Miklós, az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) igazgatója, országos főállatorvos lapunknak elmondta, hogy jónak bizonyult az erre az évre betervezett, hivatalos kötelezettségen felül vállalt szezonális vizsgálat. Az állat-egészségügyi hivatal tíz héten át tartó ellenőrzésével lehetővé tette a biztonságos húsvéti vásárlást – összegezte eredményeiket Süth.

Közel 9500 kis- és nagykereskedelmi egységet ellenőriztek, és 70 ezernél is több terméket vizsgáltak meg. Elmondta, hogy most a kilencedik hét eredményeinek feldolgozásánál tartanak, és eddig 373 tonna nem megfelelő élelmiszert vontak ki a forgalomból, és több mint 270 ezer tojást. Az előző évek tapasztalataihoz képest azonban ezek jóval jobb eredményeknek bizonyultak, és idén kirívó, botrányos esetekkel sem találkoztak a vizsgálatok során – tette hozzá.

Az ünnepek után is vizsgálnak

A főállatorvos elmondta még, hogy a vizsgálatokat a következő hetekben is folytatják majd, egészen addig, amíg a szezonális termékek megtalálhatók a boltok polcain, ugyanis ahogy az ünnepek elmúltával csökken a kereslet, egyre nő a veszélye annak, hogy már nem megfelelő minőségű árukat kínálnak majd ezen termékek körében.

A kiskereskedelemben a bírság összege 65 millió forintra rúgott. A nagykereskedelemben összesen 623 vizsgálat nyomán 91 millió forintos bírságot szabtak ki – foglalta össze az OÉVI eredményeit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ötvenmilliós bírság a fogyasztóvédőktől

A fogyasztóvédők március eleje óta folyó húsvéti termékellenőrzésük során 378 kis- és nagyboltot, nagyáruházat és hipermarketet vizsgáltak országszerte – mondta el Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.
Elsősorban a hústermékekre, a csokoládényulakra, a tormára koncentrálódott az ellenőrzés. A fogyasztóvédők a fogyasztói ár és az egységár helyes feltüntetését vizsgálták, a termékek tömegének, jelölésének és összetételének helyes feltüntetését a csomagoláson, valamint próbavásárlások során a bizonylatadási kötelezettséget is ellenőrizték.

Az üzletek 21 százalékában kellett határozatban felszólítani a tulajdonost, hogy a kifogásolt árukat vonja ki a forgalomból. Az államtitkár ismertetése szerint a vizsgált üzletek 14-17 százalékában nem tüntették fel a termék árát.

A szezonális édesipari termékeknél a jelöléssel volt a legtöbb probléma. Kiemelte a magyar nyelvű tájékoztató hiányát, az összetevők hiánytalan ismertetését, de sok árun a minőségmegőrzési idő sem volt feltüntetve. A vizsgálatok során 33 torma és tormakészítmény 94 százalékában találtak valamilyen kifogást. Itt is az összetétel hiánytalan felsorolását emelte ki az államtitkár, ami azért veszélyes – mondta –, mert egyes összetevők allergiát válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

A fogyasztóvédők szerint is jobb a magyar hús

A húskészítmények ellenőrzésénél a kereskedelmi dokumentumok hiánya volt a fő kifogás, 29 üzletben kellett emiatt összesen 519 húsáru további forgalmazását megtiltani – mondta az államtitkár. Az államtitkár pozitívumként említette, hogy a vizsgált húskészítmények 92 százaléka magyar termék volt, valamint jobb volt az árfeltüntetési arány a korábbi vizsgálatokhoz képest.

Az ellenőrzések során Bács-Kiskun megyében volt a legrosszabb a helyzet, mert a megyében nem volt olyan üzlet, ahol ne találtak volna valamilyen problémát az ellenőrök. Pest megyében 93 százalékos volt a kifogásolási arány, és a “legjobbnak” számító Csongrád megyében is a vizsgált üzletek felében találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök – mondta Mesterházy Attila.

Gyurcsány a magyar sonka mellett voksolt

Gyurcsány Ferenc, miután meghallgatta az OÉVI szakértőinek véleményét, csütörtökön a magyar sonka mellett tette le voksát a húsvéti vásárlások kapcsán.

A miniszterelnök közölte: minőségileg minden hatodik, biztonságilag pedig minden 16-17. vizsgált élelmiszer volt kifogásolható, és 156 millió forint bírságot szabtak ki. A kormányfő elmondta, hogy a húsvéti sonkával kapcsolatban durva szabálytalanságokat nem tapasztaltak az ellenőrök. Jelentős kifogások országosan ezen a területen nem voltak. A tojásoknál ugyanakkor sok volt a gond és a kifogás, ezért itt rendre bírságoltak is az ellenőrök.

A drágább és magyar sonka az igazi

A miniszterelnöki véleményhez hasonló eredményre jutott a Magyar Húsiparosok Szövetségének (röviden Hússzövetségnek) a felmérése is: a magyar sonka jobb az importált árunál. A szervezet főtitkára, Menczel Lászlóné lapunk kérdésére elmondta: az import húsvéti lapocka, illetve sonka nem igazán közelíti meg a magyar termékek minőségi szintjét. Kiemelte, hogy az árak a minőséget, az áru „tartalmi szintjét” is jelzik, felmérésük szerint a drágább termékek valóban magasabb minőségi kategóriájúak.

A Népszabadság szerint javult az olcsó sonkák minősége

Idén másodszor a Népszabadság munkatársai is magánellenőrzést végeztek a hipermarketekben olcsóbban vásárolható sonkák körében, és arra az eredményre jutottak, hogy bár nem valódi sonkát, hanem inkább gyorspácolt lapockát árulnak olcsóbban, de a minőségük javult a tavalyihoz képest, és az ár-érték arány nem rossz, és ezt laboratóriumi, illetve személyes elfogulatlan vizsgálataik is igazolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik