Belföld

20 éves az sms

sms (sms, mobiltelefon, )
sms (sms, mobiltelefon, )

1992. december 3-án küldték az első szöveges üzenetet mobiltelefonon. Ma már kétmilliárd az éves magyar forgalom, világszinten 7-8 billió.

A Short Message Service-ből származó sms ötlete már 1988-ban megszületett, eredeti célja az lett volna, hogy értesítsen a hangpostaüzenetekről – írja a Metropol.

1992-ben küldték az első sms-t az Egyesült Királyságból. A szöveg az volt: Boldog karácsonyt!

1995-ig csupán 2-3 havonta küldött egy sms-t egy átlag mobilos. A feltöltőkártyás szolgáltatások azonban robbanásszerűen emelték a szöveges telefonüzenetek számát. 2000-ben  már évi 17 milliárd sms-t küldtek a világban, mostanra ez 7-8 billióra duzzadt.

Manapság már elképzelhetetlen lenne nélküle az életünk, szerepe van banki utalásoknál ugyanúgy, mint parkolásnál, sztrádamatrica vagy mozijegyvásárlásnál.

A Metropol összeállítása emlékeztet arra is, hogy 2004-ben jelentek meg a fényképezőgépes, ébresztőórás, képüzenetes, mobilnetes telefonok. Akkor lettek nagyobbak a képernyők és nőtt az akkumulátorok üzemideje is.

Ma már a mobiltelefonok több mint a fele előre fizetett rendszerben működik, Dél-Afrikában és Indiában 90 százalék körül van a feltöltőkártyás mobilos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik