Belföld

Megnyugodhatnak a szívbetegek

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

Nem érinti hátrányosan a sürgősségi ellátást igénylő infarktusos betegeket a várólistarendszer folyamatban lévő átalakítása - közölte az egészségügyi államtitkárság csütörtökön.

A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta: a szakma tiltakozik az ellen, hogy hamarosan az infarktusos betegeket is központi várólistára kell helyezni, “hiszen az akut infarktusnál minden perc számít”.

A lap közlése szerint a jogszabály tételesen felsorolja azokat a beavatkozásokat, amelyeknél központi várólistarendszert kell alkalmazni, és ezek között szerepel a koszorúér-tágítás, az infarktus korszerű terápiája is, függetlenül attól, hogy sürgősségi vagy megelőzési indokkal végzik. A lapnak nyilatkozó Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának elnöke elmondta, hogy a tárcához fordultak ebben az ügyben, de választ nem kaptak.

Az egészségügyi államtitkárság erre reagálva határozottan visszautasította a “félrevezető sajtóhíreket”. Azt elismerték, hogy a betegeket regisztrálni kell majd az új várólistarendszerben, de leszögezték: ez mindössze adatgyűjtési célokat szolgál.

Az átláthatóság érdekében az országos várólista-nyilvántartásba a tervezet mellékletében meghatározott beavatkozások körébe az akut eseteket is rögzíteni kell, hogy nyomon követhetőek legyenek a várólistasorrendtől eltérő ellátási esetek. Ez a beteget ellátó orvosoknak nem jelent további adminisztrációs feladatot, hiszen a betegfelvételi adatok kerülnek automatikusan a várólistára.

Mindez nem jelentheti a beteg azonnali ellátásának akadályát. Az egészségügyi rendszer átalakítása során – ahogyan eddig is – továbbra is a betegek érdekeit tekintik szem előtt, ennek megfelelően születnek meg intézkedések – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik