Belföld

Vörösiszap: egymilliárdnyi adomány dekkol a bankban

Vorosiszap(4)(210x140)(1).jpg ()
Vorosiszap(4)(210x140)(1).jpg ()

Lekötve áll a vörösiszap-katasztrófa után két évvel több mint egymilliárd forint a kármentő alap számláján - tudta meg a hvg.hu a pénzt kezelőktől.

Két évvel a tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa után 1,1 milliárd forint található a Magyar Kármentő Alap (MKA) számláján – írja a hvg.hu. Ebből 1,05 milliárdot lekötöttek, a kármentő bizottság szerint azért, hogy „a banki kamatok összegével is növeljék az adományozási célú felhasználást”.

Az alapból a kármentő bizottság közlése szerint a devecseri károsultaknak 237,5 millió, a kolontáriaknak 10,5 millió, a somlóvásárhelyieknek pedig 14,7 millió forintot fizettek ki. Devecser 522,8 millió, Kolontár 243,1 millió, illetve Somlóvásárhely 57,4 millió forintos támogatásban részesült, ezeket közösségi célú fejlesztésekre költhették el. Összesen 1,086 milliárd forintot utaltak el az elmúlt két évben. A fejlesztések között volt rendőrőrs, a katasztrófát bemutató tanösvény, gyermekház és egy kisbusz is.

Az Esélyt az életre a vörösiszap után elnevezésű civil egyesület újabb kártérítésekért harcol, azért, hogy ne csak a katasztrófa károsultjaival törődjenek, hanem azokkal is, akiknek ingóságaiban a mentesítés során keletkezett kár. Varga József egyesületi vezető szerint a térség településein naponta áthaladó teherautók miatt megrongálódott több ingatlan. Szerinte más területen is szükség van a segítségre. „Tenni kellene valamit a településeken, mert „a vörös mocsok beivódott földjeikbe, vizeikbe és lelkükbe, az iszap maró pora káros a szervezetre” – mondta a lapnak Varga József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik