Belföld

Két éve pusztított a vörösiszap

2010. október 4-én történt Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája, amikor Kolontár községnél átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai timföldgyára zagytározójának gátja.

A Mal Ajka melletti X-es zagytározója 12 óra 25 perckor szakadt át, a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte az Ajka és Devecser közötti Kolontárt. A rendkívül erős, 13 pH-értékű lúgot tartalmazó, mintegy 700 ezer köbméternyi vörösiszap miatt a faluban ötven ház vált lakhatatlanná. Emberek menekültek a háztetőkre, melléképületek dőltek össze. Az iszap a Torna patak vizét is megduzzasztotta, így veszélybe kerültek a patak menti települések. A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteni, a térségben katasztrófahelyzet alakult ki. A vasúti sínekre folyt iszap miatt Ajka és Devecser között, Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.


A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: MTI)

Délután a rendőrség közölte: az iszapömlés miatt a 8-as út felől megközelíthetetlen Devecser, lezárták a 7339-es utat is Ajka és Devecser között. Devecserbe három mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett; a sérülteket a legközelebbi kórházakba szállították.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fél ötkor kiadott közleménye szerint egy ember meghalt, hárman eltűntek, tízen kerültek kórházba, közülük kettő sérülései súlyosak. Az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, ezek: Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorna, Devecser, Somlójenő, az iszapömlés helyszínén több száz szakember dolgozik. Az OKF közölte: az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező, és arra szólították fel az érintetteket: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki, és forduljanak orvoshoz.

A katasztrófa helyszínén ekkor már 70 tűzoltó 18 géppel dolgozott, továbbá 11 mentőautó, egy helikopter, két úgynevezett tömeges baleseti egység, több száz rendőr autókkal és helikopterrel. A helyszínen volt még száz katona, három vegyi felderítő csoport, dolgoztak műszaki mentőegységek, és húsz civil is segítette a mentést.

A mentőszolgálat regionális igazgatója délután fél hatkor azt közölte, hogy egy ember meghalt, és már mintegy hatvan sérültet vittek kórházba, főleg Kolontárról. A helyszínen harminc mentőegység dolgozott öt rohamkocsival és négy helikopterrel, és segített két honvédségi helikopter is. Kolontár és Devecser egyes területeiről a lakosok kitelepítése is megkezdődött. Az iszap ekkor már Somlóvásárhelyet is fenyegette. Devecserben mintegy négyszáz épületet, Somlóvásárhelyen tíz-tizenkét házat öntött el az iszapos víz.


Másfél év után még mindig porzott

Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a helyszínen felügyelje a katasztrófavédelmi és mentési munkálatokat, és a helyszínre érkezett Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője is.

Pintér Sándor este, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján azt közölte: két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek, két embert még keresnek, a mentők 62 sérültet láttak el, közülük 42-en könnyebben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérüléssel kórházba szállítani.

Este a rendőrség tudatta az MTI-vel: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halálával kapcsolatban, aki feltehetően menteni indult autójával, de délben Kolontár határában elsodorta az iszapáradat.

Az országgyűlési képviselők kora este, a plenáris ülést megszakítva egyperces néma felállással emlékeztek az iszapömlés halálos áldozataira.

Az OKF esti jelentése szerint ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban voltak az iszapömlés sérültjei közül, 46-an könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be. A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, az OKF krízisintervenciós csapatának négy szakembere a helyszínen nyújtott “pszichoszociális” segítséget az érintetteknek.

Magyar segélyszervezetek és este szlovákiai mentők indultak a helyszínre, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében.

Az MTI telefonon megkereste a Mal Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettesét, Kovacsics Árpádot, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben.


Elkezdődött a büntetőper

Pintér Sándor belügyminiszter a védelmi bizottság esti ülése után közölte: a hatóságok vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét. A rendőrség a cégnél tartott helyszíni szemlén lefoglalta azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették- és használták-e. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához. Pintér Sándor elmondta: az iszapömlés károsultjai kapnak kártérítést, de annak mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki maga is a helyszínre érkezett, azt közölte az MTI-vel: Devecserben estére már 140 katona és 28 “technikai eszköz” segítette a mentést.

A katasztrófában a végső mérleg szerint tíz kolontári lakos vesztette életét – az ügyben később indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, 123 ember súlyos égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, az orvosoknak 302 embert kellett ellátniuk. A ingó- és ingatlanvagyonban keletkezett lakossági kár csaknem egymilliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik