Belföld

Rossz minőségű fertőtlenítőszerek

A gyártó által a címkén megjelölt fertőtlenítő hatás elmaradását tapasztalták több, az élelmiszerláncban használt kéz- és felületfertőtlenítő, valamint mosogatószernél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Nemzeti Referencia Laboratóriumának szakemberei.

A Nébih ezért felhívja az élelmiszer-előállítás területén tevékenykedő vállalkozók figyelmét, hogy fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek, az önellenőrző vizsgálatok során pedig gondoljanak a szerek hatékonysági kontrollvizsgálataira is.

A hatósági közlemény emlékeztet: az élelmiszereket előállító helyiségek megfelelő higiénés állapota jelentősen befolyásolja az ott tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek minőségét, fogyasztásra való megfelelőségét.

“A nem megfelelő szerek használatával az élelmiszer-vállalkozások álbiztonságban vannak a mikrobiológiai szennyezőkkel, kórokozókkal szemben, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik